3. jul 2024 22:06

Mosad: Izrael proučava odgovor Hamasa na predlog o razmeni talaca i primirju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mosad: Izrael proučava odgovor Hamasa na predlog o razmeni talaca i primirju

Foto: Shutterstock.com/Piotr Swat, ilustracija

JERUSALIM - Izrael proučava odgovor Hamasa na predlog koji bi uključivao razmenu talaca i primirje u Pojasu Gaze, saopšteno je danas iz izraelske obaveštajno-bezbednosne agencije Mosad.

"Izraelski pregovarački tim dobio je od posrednika odgovor Hamasa na okvirni predlog razmene talaca. Izrael proučava taj dokument i odgovoriće preko posrednika", navodi se u saopštenju Mosada objavljenom u ime kabineta premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Rojters.

U saopštenju nema detalja, a palestinska militantna grupa Hamas nije odmah bila dostupna za komentar.

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države, već mesecima pokušavaju da obezbede primirje i oslobađanje preostalih 120 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, ali mirovni napori su u zastoju.

Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael uzvraća da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države potpuno uništenje Hamasa.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsednik SAD Džozef Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dve faze.