4. jul 2024 11:41

Si Đinping: Zemlje Šangajske organizacije za saradnju moraju se odupreti spoljnom mešanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si Đinping: Zemlje Šangajske organizacije za saradnju moraju se odupreti spoljnom mešanju

Foto: , Kremlin Pool Photo via AP/Sergey Savostyanov

ASTANA - Zemlje Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) moraju zajednički da se odupru spoljnom mešanju i čvrsto podržavati jedna drugu, rekao je danas kineski predsednik Si Đinping, govoreći na 24. sastanku Saveta šefova država članica ŠOS u Astani, pglavnom gradu Kazahstana.

"Zemlje (ŠOS) moraju zajedno da se odupru spoljnom mešanju, čvrsto podržavaju jedni druge i uzmu u obzir svačiju zabrinutost", rekao je Si Đinping, kako prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

On je dodao da zemlje asocijacije treba da rešavaju unutrašnje nesuglasice na osnovu činjenice da su prijateljstvo i mir najvažniji.

Si je takođe pozvao članice ŠOS-a da osiguraju bezbednost suočeni s realnom pretnjom hladnoratovskog mentaliteta.

Prema rečima kineskog lidera, svet se suočava s ubrzanim promenama nikad viđenim u ovom veku, a ljudsko društvo je "ponovo na raskršću istorije".

ŠOS, koji su u godini osnivanja 2001. činili Rusija, Kina i centralnoazijske države, proširio se na Indiju, Iran i Pakistan i u tu organizaciju su, kako primećuje Rojters, sada uključeni glavni kupci ruske nafte i gasa, u trenutku dok je Moskva, zbog rata u Ukrajini, suočena sa zapadnim sankcijama.

"Moramo zadržati pravo na razvoje suočeni s realnim pretnjama malih dvorišta s visokim ogradama", rekao je Si, kako je navela kineska CCTV.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će ruski predsednik Vladimir Putin na samitu u Astani razmatrati s ostalim učesnicima svoju ideju stvaranja novog seta evroazijskih sporazuma kolektivne bezbednosti, prenosi RIA Novosti.

Putin je prošlog meseca izjavio da je neophodan novi regionalni bezbednosni sistem, koji bi bio otvoren i za sve članice NATO, a njegov cilj bi bio da se s evroazijskog prostora postepeno isključi svako spoljno vojno prisustvu, čime je, kako navodi Rojters, aludirao na SAD.