4. jul 2024 16:08

Žerald Darmanen: Oko 30.000 policajaca biće raspoređeno širom Francuske nakon drugog kruga izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žerald Darmanen: Oko 30.000 policajaca biće raspoređeno širom Francuske nakon drugog kruga izbora

Foto: AP Photo/Thomas Padilla

PARIS  - Oko 30.000 policajaca biće raspoređeno širom Francuske u nedelju uveče nakon drugog kruga parlamentarnih izbora da bi se osiguralo da ne bude problema, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, dok su tri kandidata kazala da su bili žrtve napada tokom kampanje.

Darmanen je rekao da će biti "veoma pažljiv" po pitanju bezbednosti u nedelju uveče, kada će biti objavljeni rezultati izbora, preneo je Rojters.

Oko 5.000 od 30.000 policajaca koji budu raspoređeni te večeri biće locirani u Parizu i okolini, i oni će "obezbediti da radikalna desnica i radikalna levica ne iskoriste situaciju da izazovu haos", rekao je on za TV Frans 2.

Darmanen je kazao da su četiri osobe uhapšene zbog napada koji se dogodio u sredu uveče na portparolku vlade Prisku Teveno i njen tim, kada su postavljali predizborne plakate.

Iako sama Teveno nije povređena, grupa od oko 10 mladih povredila je njenog zamenika i partijskog aktivistu, izjavila je Teveno za list "Parizien".

Kandidat RN u Savoju, Mari Doši, takođe, je rekla da ju je u sredu napao prodavac na pijaci.

I 77-godišnji zamenik gradonačelnika malog grada u blizini Grenobla, na jugoistoku Francuske, udaren je pesnicom u lice jutros kada je lepio plakat za Olivijea Verana, bivšeg portparola predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Veran je osudio "kontekst nasilja bez presedana u ovoj kampanji".

Drugi krug izbora će pokazati da li će krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen po prvi put obezbediti parlamentarnu većinu i formirati sledeću vladu u Francuskoj, drugoj po veličini ekonomiji evrozone, navela je agencija.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja koju je sprovela agencija Haris interaktiv za časopis "Čelandžis", napori mejnstrim partija da blokiraju krajnju desnicu da dođe do apsolutne većine mogli bi uspeti.

Rezultati ankete pokazuju da će RN i njeni saveznici dobiti samo 190 do 220 mesta u skupštini od 577 članova, dok će republikanci desnog centra (LR) osvojiti 30 do 50 mesta.

Ako se rezultati obistine, to bi moglo isključiti mogućnost da krajnja desnica formira manjinsku vladu koju bi podržao deo poslaničke grupe LR, navela je agencija.