5. jul 2024 08:30

Velika Britanija: Faraž ulazi u parlament po prvi put, Šaps i Tras izgubili mesta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Velika Britanija: Faraž ulazi u parlament po prvi put, Šaps i Tras izgubili mesta

Foto: PA via AP/Jordan Pettitt

LONDON - Lider britanske desničarske Reformističke partije Najdžel Faraž po prvi put je osvojio mesto u parlamentu kao predstavnik engleskog grada Klakton na Moru, pobedivši konzervativca Žila Votlinga.

Faraž je odlučio da se kandiduje prošlog meseca, što je značajno pojačalo podršku njegovoj partiji širom Britanije, prenosi Rojters.

''Postoji ogromna praznina u desnom centru britanske politike i moj posao je da je popunim i to je upravo ono što ću uraditi“, rekao je Faraž nakon što su objavljeni rezultati jučerašnjih izbora.

Naglasio je da planira da izgradi nacionalni pokret u narednih nekoliko godina, kako bi 2029. mogao da izazove laburiste, koji su odneli pobedu na jučerašnjim izborima.

Prema izlaznim anketama, očekuje se da će Reformistička partija osvojiti 13 mesta u parlamentu.

Sa druge strane, ministar odbrane Grant Šaps i Peni Mordant, predsednica donjeg doma parlamenta, izgubili su svoja mesta u parlamentu.

Bivša konzervativna premijerka Liz Tras takođe je izgubila mesto u parlamentu, gde će je zameniti laburista Teri Džermi.

Tras je bila britanska premijerka samo nekoliko nedelja 2022. godine, pre nego što je podnela ostavku.

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci.

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, preneo je Rojters.