5. jul 2024 10:06

Fon der Lajen, Mišel i Mecola čestitali Starmeru pobedu na izborima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fon der Lajen, Mišel i Mecola čestitali Starmeru pobedu na izborima

Foto: AP Photo/Kin Cheung

BRISE - Vodeći evropski zvaničnici čestitali su danas lideru Laburističke stranke Kiru Starmeru pobedu na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji i poručili da se raduju budućoj saradnji.

"Čestitam Vam na pobedi na izborima. Radujem se što ću sarađivati sa Vama u konstruktivnom partnerstvu za rešavanje zajedničkih izazova i jačanje evropske bezbednosti", navela je na društvenoj mreži X predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je imenovana za drugi mandat na toj funkciji.

Starmeru je pobedu na izborima čestitala i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, uz poruku da je odnos između EU i Velike Britanije ukorenjen u zajedničkim vrednostima i dugogodišnjem prijateljstvu.

"Kao saveznici i partneri, naš zajednički interes je da nastavimo blisku saradnju", naglasila je Mecola.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel čestitao je Starmeru na "istorijskoj pobedi" na izborima u Velikoj Britaniji i naglasio da su EU i Velika Britanija ključni partneri, koji sarađuju u svim oblastima od zajedničkog interesa za njihove građane.

"Radujem se saradnji sa Vama i Vašom vladom u ovom novom ciklusu za Veliku Britaniju. Vidimo se uskoro na sastanku Evropske političke zajednice 18. jula u Velikoj Britaniji, gde ćemo razgovarati o zajedničkim izazovima, uključujući stabilnost, bezbednost, energiju i migracije", naveo je Mišel.

Lider Laburističke stranke Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na jučerašnjim parlamentarnim izborima i tako okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.