5. jul 2024 11:50

Branko Branković: Nije se očekivao toliko drastičan poraz konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Branko Branković: Nije se očekivao toliko drastičan poraz konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Karijerni diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković izjavio je danas da se nije očekivao toliko drastičan poraz konzervativaca na jučerašnjim izborima u Velikoj Britaniji, iako tokom 14-godišnje vladavine konzervativaca ekonomska situacija nije mnogo cvetala, posebno od kada su uvedene sankcije Rusiji.

"Druga stvar, 14 godina na vlasti, ili su oni malo izgubili ideja šta bi mogli dalje da rade ili u ovoj sadašnjoj ekonomskoj situaciji ne mogu da se snađu, ali i narodu je već objektivno dosta, ajde malo da promenimo da vidimo da li će neko drugi biti bolji. Kada se sve to sabere evo rezultata a to je da su izgubili", ocenio je on za Tanjug.

Na pitanje o izborima u Francuskoj, pre svega da li liberali predsednika Francuske Emanuela Makrona mogu u drugom izbornom krugu u nedelju, da preokrenu rezultat s obzirom da je desničarska stranka Nacionalno okupljanje (NR) izašla iz prvog kruga parlamentarnih izbora održanih u nedelju kao pobednik sa 33,5 odsto osvojenih glasova, Branković je rekao da iako je u politici sve moguće, treba pogledati činjenice koje ne idu Makronu mnogo u prilog.

On smatra da ne mogu mnogo da preokrenu rezultat jer je Francuska, kao i Velika Britanija, zbog neozbiljnih sankcija prema Rusiji, dovedena u nezavidnu situaciju.

"Vidimo i dan danas demonstracije u Francuskoj upravo u prilog nečega što javnost traži, a to je zaustavite rat u Ukrajini, nemojte tamo da šaljete pare, dajte da vidimo gde ćemo sa našom ekonomijom. Teško je 100 odsto prognozirati, ali ne verujem da mogu mnogo toga da učine da bi izbrisali sve zbog čega su Marin le Pen i drugi pobedili", poručio je on.

Komentarišući pisanja medija o poseti mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi, Branković kaže da Orban ne prkosi Evropi, već da je ozbiljno shvatio svoju ulogu premijera Mađarske, kao predsedavajuće zemlje rotirajućeg presedništva EU, istakavši da on otvoreno priznaje da rat u Ukrajini mora da stane, za razliku od mnogih u Evropi koji to neće da priznaju iz nekog straha prema američkoj politici.

"Što pre stane to će i Evropi biti bolje, a kako može da stane, može ako se krene u pregovore i zbog toga je on otišao u Kijev na ozbiljne razgovore. Paralelno sa tim njegov ministar spoljnih poslova Sijarto je razgovarao sa Lavrovim. Stvari se polako odmotavaju na način kako je i sam Putin rekao", naveo je on.

Branković smatra da je Orban vrlo ozbiljno preuzeo na sebe obavezu da pokuša da pokrene sa mrtve tačke celu situaciju oko Ukrajine, ocenivši da bi Evropa što pre morala nešto ozbiljno da uradi i krene sa mrtve tačke vezano za Ukrajinu, da ne čeka američke izbore u novembru, jer, prema negovim rečima, ukoliko krene "novi stari" predsednik da rešava to pitanje Evropa će opet ostati kratkih rukava.

"Evropa je najviše propatila sankcijama jer su bili politički neozbiljni da zavedu sankcije, dok su SAD praktično na tim sankcijama uvedenim Rusiji zaradili. Orban kao ozbiljan političar je shvatio sve to i krenuo u ozbiljnu akciju jer njegova zemlja predsedavajuća EU ne samo da može i ima pravo, nego ima i obavezu da pokuša da stvari u Evropi dovede u red", objasnio je Branković.