5. jul 2024 12:17

Aleksandra Joksimović o izborima u Britaniji: Istorijski poraz konzervativaca, glasači očekuju bolji život

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandra Joksimović o izborima u Britaniji: Istorijski poraz konzervativaca, glasači očekuju bolji život

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Bivša ambasadorka u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović izjavila je danas da je Konzervativna stranka doživela istorijski poraz, a laburisti istorijsku pobedu na izborima u Velikoj Britaniji kao i da građani u toj zemlji očekuju od nove vlasti da im, pre svega, smanje troškove života.

"Glasači su kaznili Konzervativnu stranku zbog unutrašnjih stranačkih sukoba kojima je ona bila okupirana u dugom nizu godina, a sa druge strane, nije uspela da reši one probleme zbog kojih su građani izglasali Bregzit, a to je pitanje migranata, pitanje nacionalne zdravstvene službe, pitanje rasta troškova života. Dakle, to su ključne brige u centru pažnje Britanaca ovih dana i oni su se odlučili za promenu", rekla je Joksimović za Tanjug.

Istakla je da su Britanci dali poverenje Kiru Starmeru, budućem premijeru, koji nije davao prevelika obećanja u predizbornoj kampanji.

Kako je rekla, obećao je da će poboljšati zdravstvenu službu, ali je ostalo nejasno kako će to učiniti i na osnovu kojih finansijskih izvora.

"Laburisti su levi centar. Očekuje se da će, pre svega, imati više osećaja za prosečnog građanina, za njegove finansijske potrebe. Troškovi energenata su izuzetno skočili, ukupni troškovi života. Postoji nada i očekivanje da bi Laburistička stranka sa takvom većinom mogla možda da donese neke povoljnije promene, pre svega u toj unutrašnjoj politici, jer to je ono što građane Ujedinjenog Kraljevstva najviše interesuje", naglasila je Joksimović.

Dodala je da je za Laburističku stranku ovo ubedljivija pobeda nego Tonija Blera 1997, ali je razlika u tome što je Bler u tom trenutku preuzeo finansijski stabilnu i veoma prosperitetnu zemlju, dok je sada, u već dužem periodu Britanija suočena sa finansijskom krizom.

"Ona u ovom trenutku stagnira i ima potencijal da Centralna banka Engleske do kraja 2025. smanji kamatne stope, prema prognozama MMF, na 3,5 odsto sa 5,25 odsto. Ali, biće to jedan težak posao. Dakle, sa tako velikom većinom laburistima, kako god to deluje, neće biti jednostavno da vladaju, jer izvori finansija su vrlo tanki, i biće prinuđeni da podižu poreze, iako su u kampanji tvrdili da neće", ocenila je Joksimović.

Kao neke od zanimljivih detalja sa izbora u Britaniji, Joksimović ističe da je u Škotskoj tamošnja nacionalna stranka izgubila od laburista, što znači da je pitanje referenduma, koje oni stalno ponovo ističu, verovatno odloženo na duži vremenski rok.

Najdžel Faraž, koji je ranije bio član Konzervativne stranke, a sada je nastupio ispred ekstremne desnice, uspeo je iz osmog puta da uđe u parlament, kao i bivši predsedavajući Laburističkom strankom, ali sada kao nezavisni poslanik Džeremi Korbin.

Sem toga, dodaje, po prvi put iz Severne Irske najveći broj poslanika dolazi iz stranke Šin Fejn.

"Sve ovo govori da će debata u samom parlamentu očigledno biti veoma žučna u periodu koji je ispred nas", zaključila je Joksimović.

Ona očekuje da će se Starmer danas obrati javnosti sa prvim idejama i pravcima kako će voditi buduću vladu.

Što se tiče spoljne politike, Joksimović ističe da ne treba očekivati velike promene, pošto je u Velikoj Britaniji spoljna politika pitanje kontinuiteta, ali da je Starmer obećao nešto "toplije" odnose između Londona i Brisela, što veruje da će i Brisel pozdraviti.

Ona ne očekuje promene ni u politici prema Zapadnom Balkanu i očekuje da će ostati ista kao kod prethodne vlade.

"Oni vide rešenje za region kroz punopravno članstvo u EU. Svojim izlaskom iz EU oni ne utiču na taj proces, ali bezbednost im je u prvom planu. Saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane vide kao ključne momente u saradnji sa zemljama regiona", objasnila je Joksimović.

Na pitanje kako to da u Evropi jača desnica, a u UK više nego ubedljivo pobeđuje partija levog centra, ona odgovara da je Britanija prošla kroz zenit klatna koji se kretao na desno, kroz kampanju za Bregzit i postbregzit period, a da se sada vraća ka laburistima kao glasu protiv onoga što je do sada nudila Konzervativna stranka.

"Moguće da će takvi trendovi postojati u budućnosti u Evropi, da zapravo Evropa sledi trendove kroz koje je Ujedineno Kraljevstvo već prošlo", zaključuje Joksimović.

Izuzetak je, naravno, Severna Irska gde je Šin Fejn odneo ubedljivu pobedu, ali Joksimović ističe da je ona postala dominantna partija u Severnoj Irskoj.

Ističe i da je prethodni premijer Riši Sunak uspevao da formira vladu u Belfastu i da smiri uzavrele strasti severnoirskim strankama.

"Naravno, to je uvek osetljiv teren. Najvažnije je sačuvati mir i stabilnost, a očigledno da se neke promene i kada je Severna Irska u pitanju dešavaju", rekla je Joksimović.

Na pitanje da se čini kao da Bregzit nije prijao Velikoj Britaniji i da su pravi problemi počeli posle njega, Joksimović odgovara da, kada bi se danas održao referendum, građani bi se drugačije izjasnili.

"Rezultati Bregzita još uvek nisu analizirani na pravi način, s obzirom da su različite druge krize pokrile ovu temu, usledio je Kovid, zatim ukrajinska kriza, i čini mi se da u godinama koje su pred nama predstoje jasnije analize šta je to što je Britanija dobila, a šta je to što je izgubila Bregzitom", poručila je Joksimović.

Ističe da, ipak, ne treba očekivati da će se točak istorije vratiti nazad.

"Sam proces Bregzita doveo je do najnižih odnosa između Londona i Brisela, i veoma teško je zaceliti te rane. EU je bila prilično uvređena određenim stavovima Britanije koji su se tokom tog procesa pojavljivali, i čini se da će trebati više vremena da se sve ono što se dešavalo u prošlosti zaboravi i da Britanija i EU nastave da gaje partnerske odnose na najvišem nivou kako se od njih to i očekuje", rekla je Joksimović.