5. jul 2024 13:49

Montreal: Velika izložba Srbija u Frankofoniji kao doprinos cilju-punopravnom članstvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Montreal: Velika izložba Srbija u Frankofoniji kao doprinos cilju-punopravnom članstvu

Foto: Ljiljana Nikšić

MONTREAL - Stalna delegacija Narodne skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupšitni Frankofonije predvođena Jadrankom Jovanović učestvovaće od danas do 9. jula u Montrealu na 49. zasedanju PSF, na čijim marginama će biti otvorena prva velika izložba "Srbija u Frankofoniji" koja je deo nastojanja Srbije da postane punopravna članica te uticajne i prestižne međunarodne organizacije čiji predstavnici zastupaju oko milijardu stanovnika.

Izložba pod pokroviteljstvom Narodne skupštine i Ministarstva spoljnih poslova Srbije - Sektora za javnu i kulturnu diplomatiju, kroz 126 stranica kataloga i 60 panoa na sveobuhvatan način govori o kulturno istorijskim vezama Srbije sa frankofonim zemljama, a koje sa Francuskom sežu skoro osam vekova u prošlost.

Zasedanju će, kako očekuju u Montrealu, prisustvovati između 850 i 1.000 predstavnika parlamenata iz 88 zemalja članica tako da je skup značajna prilika da se kroz izložbu predstave istorijske veze Srbije sa Frankofonijom, rekla je za Tanjug pomoćnica ministra spoljnih poslova Ljiljana Nikšić zadužena za Sektor za javnu i kulturnu diplomatiju osnovan početkom godine.

Ona je podsetila da je izložba doprinos dogovoru predsednika Francuske i Srbije Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića iz aprila kada je zatražena podrška Pariza kandidaturi Srbije za punopravno članstvo u toj uticajnoj i prestižnoj međunarodnoj organizaciji.

"Izložba je portfolio i lična karta Srbije u Frankofoniji koja govori o našim kulturno-istorijskim i diplomatskim vazama sa različitim zemljama. Ona prikazuje i vrlo razgranatu mrežu kontakata koje negujemo sa ogromnim brojem zemalja Frankofonije koji se svakim danom intenziviraju i jačaju", rekla je Nikšić i dodala da je izložba mnogo više od izložbe jer govori o tome gde je mesto Srbiji među zemljama Frankfonije.

Podsetila je da se odluka o punopravnom članstvu u Frankofoniji očekuje u oktorbu, kada će i u Beogradu, u Narodnoj skupštini u biti održana izložba.

"Ta specijalna izložba 'Srbija u Frankofoniji' predstavljena je i katalogom u kojem se ističu najsvetlija poglavlja kulturno istorijskih veza sa članicama Frankofonije među kojima su Francuska, Monako, Švajcarska, Tunis, Maroko, Egipat, SAD, Kanada, Kongo, Vanuatu, Sejšeli i Mali", rekla je ona.

U čast legende o Danima jorgovana, koja kaže da je Uroš Prvi Nemanjić iz ljubavi prema budućoj kraljici Jeleni Anžujskoj posadio dolinu jorgovana, katalog je dekorisan jorgovanima kao i naslovna strana na kojoj je grb Srbije uokviren jorgovanima u bojama međunarodne organizacije Frankofonije.

Prema rečima Nikšić, u katalogu su naglašene i neke od ličnosti koje su posebno obeležile pojedine epohe odnosa zemalja članica organizacije sa Srbijom od Viktora Igoa i Proglasa za Srbiju, putopisca Lamartina, Milorada Miškovića - "Princa Igre", prvaka nacionalnog baleta Francuske i predsednika Saveta za igru Uneska za koga je kostimografiju radilla čuvena modna kuća Pijer Karden.

Takođe tu je, kako je dodala i impresivna lista srpske intelektualne elite koja je studirala na Sorboni a koju predvodi Nikola Tesla kome je titilula počasnog doktora nauka tog prestiznog univerziteta dodeljena 1937.

"Osim toga, istaknuti su i pojedinci koji su studirali na visokoj školi lepih umetnosti poput Save Šumanovića, Aleksandra Deroka koji se u Parizu družio s Pikasom i Lekorbizijeom, Vladimira Veličkovića koji je odlikovan najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti", rekla je Nikšić.

Dodaje da su u katalogu pomenute i specijalne veze s belgijskim kraljem Boduenom, princem Albertom od Monaka, kao i potreti ličnosti poput Arčibalda Rajsa, Mileve Marić Ajnštajn, Milunke Savić i Patrisa Lumumbe.

Nikšić je dodala da je kroz katalog posebno ukazano i na programe stipendiranja mladih i talentovanih studenata iz afričkih zemalja u okviru projekta Vlade Srbije "Svet u Srbiji".

Pored stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, domaćini te monumentalne izložbe, koja će svečano biti otvorena u nedelju, biće i ambasada Srbije u Otavi na čelu sa ambasadorom Dejanom Ralevićem kao i počasni konzulat u Montrealu, a očekuju se specijalni gosti - doajen diplomatskog kora Kanade ambasadorka Maroka Nuža Šekruni i ministarka za Frankofoniju Ontarija Karolina Malruni.