5. jul 2024 14:33

Mila Antonović: Laburisti u Britaniji u svom manifestu kao prioritet navode ekonomiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mila Antonović: Laburisti u Britaniji u svom manifestu kao prioritet navode ekonomiju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD  - Mila Antonović iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu izjavila je danas da su laburisti na izborima u Velikoj Britnaniji dobili većinu glasova što znači kraj vladavine konzervativaca, kao i da su u svom manifestu kao priortet naveli ekonomiju zbog čega je Banka Engleske predvidela rast u tom smislu.

Ona je za Tanjug rekla da se pretpostavlja da će budući premijer biti Kir Starmer i da se suočava sa različitim problemima, kako u unutrašnjoj politici tako i spoljnoj.

"U njihovom laburističkom manifestu oni su izjavili da su njihovi prioriteti ekonomija, a sama Banka Engleske je već predvidela taj neki rast ekonomije već i u prvoj polovini ove godine. Nakon toga njihov prioritet je njihova nacionalna zdravstvena služba, zatim suzbijanje ilegalnih imigracija, obrazovanje i slične teme", rekla je Antonović.

Sa druge strane, ocenila je, njihova spoljna politika neće biti ništa mirnija - sledeće nedelje najavljeno je da će potencijalni premijer Velike Britanije Kir Starmer 9. jula biti u Vašingtonu na NATO samitu.

"Sami izbori u Sjedninjenim Američkim Državama koji će se održati u novembru će odlučiti neki put njihovog partnerstva, i u zavisnosti od budućeg predsednika SAD kako će se kretati i samo partnerstvo i njihova spoljna politika", rekla je Antonović.

Ukoliko Kir Starmer bude premijer Velike Britanije, dodala je Antonović on će 18. jula biti domaćin Evropske političke zajednice u toj zemlji, gde je pozvao 47 članica uključujući i Srbiju.

"Samim tim, neka njihova želja jeste da se približe ponovo Evropskoj uniji, i ponovo pregovaraju o Bregzitu koji se desio i šta će uraditi sa tim. Svakako, to možemo samo da sačekamo i da vidimo, ali sami pregovori o tome će se voditi", rekla je Antonović.

Neki britanski mediji budućeg premijera navode kao "gospodin dosadnjaković" (Mr Boring), a Antonović komentariše da u Velikoj Britaniji nikada nije dosadno i da ne veruje da će on biti dosadan zbog svih politčkih stvari koje se dešavaju u toj zemlji.

"Posebno u vezi sa ratom u Ukrajini, njihov stav se ne menja. Sa druge strane Kir Starmer je izjavio da će priznati državu Palestinu, sada je dosta zadržan zbog toga zato što je bojazan da će premijer Izraela opozvati ambasadore kao što je to uradio za države koje su priznale državu Palestinu. Svakako neće biti dosadno", ocenila je Antonović.

Na pitanje kako bi izbor Kir Starmera na mesto premijera Velike Britanije moglo da se odrazi na Srbiju s obzirom da je on bio član hrvatskog pravnog tima u postupku po tužbi protiv naše zemlje zbog genocida, da je u ime Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu obrazlagao šta se dogodilo u Vukovaru, šta tokom "Oluje", Antonović je rekla smatra da će se kako naše, tako i njihove diplomate veoma dobro snaći po ovom pitanju.

"I zbog toga što imamo stvarno profesionalnce i sa naše i njihove strane. Tako da, šta god da se bude dešavalo to će se izbalansirati na pravi način, dovesti na pravi put", ocenila je Antonović.

Kada je reč o sudbini konzervativaca, Antonović je rekla da oni svakako imaju svoje mesto u parlamentu tako da će imati neki svoj uticaj.