5. jul 2024 16:43

Viktor Orban: Nastaviću da radim na okončanju sukoba u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Viktor Orban: Nastaviću da radim na okončanju sukoba u Ukrajini

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

MOSKVA  -  Mađarska svoje šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom vidi kao mirovnu misiju, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban u Moskvi nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, rekavši u Moskvi posle posete Kijevu da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.

"Bio sam u Kijevu, sada sam u Moskvi, shvatio sam da su pozicije (Ukrajine i Rusije po pitanju rešenja) veoma udaljene jedna od druge da bismo se približili. Međutim, najvažnije je da smo napravili korak - uspostavili smo kontakt, nastaviću da radim u tom pravcu", rekao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da je sa Putinom razgovarao o postizanju mira u Ukrajini i najkraćem putu do toga, prenosi RIA Novosti.

"Mir neće doći sam od sebe, za to treba da se trudite. Razgovarao sam o načinima postizanja mira danas sa Putinom, želeo sam da saznam koji je najkraći put do okončanja rata", rekao je Orban na konferenciji za medije.

Orban rekao je da je razgovarao sa Putinom u vreme kada je Evropi potreban mir.

"Ono što je ovaj sastanak činilo posebnim je to što se održava tokom rata, u vreme kada je Evropi zaista potreban mir", rekao je on posle pregovora.