5. jul 2024 18:58

Iscepani plakati Hamasovih talaca na kancelariji kongresmena u Kapitolu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iscepani plakati Hamasovih talaca na kancelariji kongresmena u Kapitolu

Foto: Shutterstock.com/Lucky-photographer

VAŠINGTON  - Kongresmen iz IIinoisa Bred Šnajder izjavio je danas da je njegova kancelarija u Vašingtonu vandalizovana i da su iscepani posteri onih koje je kidnapovala militantna grupa Hamas.

"Moja kancelarija je juče vandalizovana u podlom činu mržnje u kojem su posteri sa više od 100 ljudi koji su još u zarobljeništvu u Gazi, uključujući osam Amerikanaca, pocepani sa zida, iseckani i bačeni preko hodnika", rekao je Šnajder, prenosi Džeruzalem post.

On je ocenio da "ove akcije idu u prilog Hamasovim teroristima i omogućavaju im da nastave da drže taoce ne samo onih koje su kidnapovali iz Izraela, već i svih civila u Gazi".

Smatra da se napad dogodio zbog praznika Dana nezavisnosti, koji je održava 4. jula.

"Ovo je bio sraman čin svakog dana, a posebno 4. jula, na Dan nezavisnosti naše zemlje. To (cepanje postera posvećenih taocima Hamasa) je bila samo jedna od mnogih neameričkih akcija koje su se desile širom zemlje na dan kada slavimo slobodu i demokratiju. Zgrožen sam video snimcima i izveštajima pojedinaca koji 4. jul nazivaju 'terorističkim praznikom' i pale američke zastave", rekao je Šnajder.

On je naveo da su grupe koje su marširale kroz Čikago 4. jula protestovale ispred njegove kuće prošle subote "u sred noći".

Aktivisti povezani sa mrežom palestinske zajednice SAD, američkim muslimanima za Palestinu Čikago i studentima za pravdu udarali su u bubnjeve i skandirali protiv Šnajdera.

Oni od njega zahtevaju da vrati američko finansiranje Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku i da smanji vojnu pomoć Izraelu.

"Smatramo ga odgovornim za smrt više od 45.000 Palestinaca u Gazi. Ovo je tek početak", napisala je Direktna akcija za Palestinu na Instagramu u nedelju.

Demonstranti su u nedelju uveče održali demonstracije i ispred kuće guvernera Ilinoisa Džeja Roberta Prikera, zahtevajući da država prekine odnose sa Izraelom.