6. jul 2024 21:06

Erdogan u Berlinu na utakmici između Turske i Holandije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan u Berlinu na utakmici između Turske i Holandije

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

BERLIN  - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je večeras u Berlin kako bi prisustvovao utakmici između Holandije i Turske u čevrtfinalu Evropskog prvenstva.

Erdogan je doputovao sa suprugom Emine Erdogan, i u pratnji savetnika Akifa Kiliča i zamenika portparola Čagataja Ozdemira, stigao na Olimpijski stadion, prenose turski mediji.

Iz kabineta turskog predsednika ranije su saopštili da on dolazi u privatnu posetu i da će nakon utakmice otputovati iz Nemačke.

Berlinska policija nije želela da komentariše dolazak turskog predsednika niti eventualna ograničenja saobraćaja. U glavnom gradu večeras je raspoređeno oko 3.000 policajaca, a utakmica se smatra visokim rizikom.

Kabinet turskog predsednika je potvrdio njegovo prisustvo na utkamici, u jeku kritika na račun turskog igrača Meriha Demirala, koga je disciplinska komisija UEFA kaznila zbog toga što je na prethodnoj utakmici gol proslavio prstima pokazujući simbol koji se povezuje sa krajnjim desničarima.

Demiral je odbacio te optužbe, rekavši da pozdrav ima veze sa turskim identitetom, a ne sa ''Sivim vukovima", turskom nacionalističkom organizacijom koja je odgovorna za napade na Kurde, Grke i Jermene, piše Bild.

Kako je saopštila UEFA, 26-godišnji štoper saudijskog Al Ahlija je kažnjen zbog "vučjeg" simbola rukama koji predstavlja znak podrške ekstremnoj organizaciji "Sivi vukovi".

"Sivi vukovi" veruju u superiornost "turske rase" i teže ujedinjenju svih turskih naroda u jednu državu, proširenu od Balkana preko centralne Azije do Kine, a po njihovoj ideologiji u "tom carstvu" nema mesta za neistomišljenike.

Pripadnike "Sivih vukova“ u Nemačkoj prati Kancelarija za zaštitu ustava, a grupu klasifikuje kao značajnu pretnju.

Uoči utakmice policija je razbila marš turskih navijača koji su pokazivali "vučji pozdrav", a nekoliko osoba je uhapšeno.