7. jul 2024 15:06

Orbanov desničarski savez Patrioti za Evropu može da postane zvanična grupa u Evropskom parlamentu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Orbanov desničarski savez Patrioti za Evropu može da postane zvanična grupa u Evropskom parlamentu

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

STRAZBUR - Novi desničarski savez mađarskog premijera Viktora Orbana Patrioti za Evropu dobio je dovoljno podrške da postane zvanična grupa u Evropskom parlamentu (EP) nakon što je belgijska ultradesničarska stranka Flamanski interes saopštila da se pridružuje tom savezu, objavio je danas Politiko.

Flamanski interes je sedma nacionalna partija koja se pridružila desničarskim Patriotima za Evropu.

Flamanski interes saopštio je u subotu da se pridružuje Patriotima za Evropu, nakon što su takve odluke donele holandske i španske krajnje desničarske stranke u petak.

Orban je osnovao Patriote za Evropu krajem prošlog meseca.

Pravila EP zahtevaju da zvanična grupa ima najmanje 23 poslanika iz sedam zemalja.

Formalne grupe stranaka dobijaju finansijske i proceduralne prednosti.

Orban je već imao dovoljno poslanika, a sada se u Patriotima za Evropu nalaze desničarske partije iz Mađarske, Austrije, Portugalije, Češke, Španije, Holandije i Belgije.

"Patrioti za Evropu nastavljaju da rastu sa najnovijim timom, belgijskim Vlaams Belangom", napisao je Orbanov portparol Zoltan Kovač u subotu na platformi X.

Predsednik Flamanskog interesa Tom van Griken saopštio je u subotu da desničarske, patriotske i nacionalističke stranke čvrsto stoje zajedno u Evropi i da imaju više zajedničkog od onoga što ih deli.

Lider španske stranke Voks Santjago Abaskal rekao je u petak da će se njegova stranka pridružiti Orbanovom savezu, povlačeći se iz grupe evropskih konzervativaca i reformista italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Predsednik holandske Partije za slobodu Gert Vilders rekao je da njegova stranka želi da se pridruži Patriotima za Evropu da bi zaštitila nasleđe hrišćanstva i judaizma.