7. jul 2024 21:03

Olivije For: Izbori su pobeda za Novi narodni front, naš program nam je jedini kompas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Olivije For: Izbori su pobeda za Novi narodni front, naš program nam je jedini kompas

Foto: AP Photo/Aurelien Morissard

PARIZ  - Rezultati francuskih parlamentarnih izbora predstavljaju pobedu koalicije Novi narodni front (LFI) i stoga moraju da ujedine većinu Francuza, izjavio je danas lider Socijalističke partije Francuske Olivije For.

''Imamo samo jedan kompas - program Novog narodnog fronta'', rekao je For, i dodao da se ne sme nastaviti sa politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona i da se mora odustati od njegove sporne penzione reforme, prenosi Figaro.

On je ocenio da su rezultati izbora omogućili da se ''izbegne najgore'', aludirajući na nešto lošiji rezultat koalicije krajnje desnice, dodajući da to ne sme biti samo predah.

''Mora da postoji 'pre' i 'posle' 7. jula. Moramo osigurati da se naša zemlja pronađe. Koalicija Nacionalno okupljanje odlučila je da Francuze podeli među sobom. Moramo vratiti zemlju jasnim temeljima i LFI mora peuzeti odgovornost za novu stranicu u našoj istoriji'', rekao je For.

On je naveo da je Francuska zaslužila bolje od toga da bira između neoliberalizma i fašizma ''kao što je bilo nametnuto poslednjih sedam godina''.

''LFI mora da pokrene Francusku unapred i da odgovori na na potrebe francuskog naroda, odgovori na izazove rata, klimatskih promena, nejednakosti, a takođe i učini da Francuska bude glas koji pokreće Evropu napred'', rekao je For.

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i Bardele nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP.