8. jul 2024 11:01

Si: Prekid vatre i političko rešenje u interesu svih strana u sukobu u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Si: Prekid vatre i političko rešenje u interesu svih strana u sukobu u Ukrajini

Foto: Hungarian PM's Press Office/MTI via AP/Vivien Cher Benko

PEKING - Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da su prekid vatre i političko rešenje u interesu svih strana u sukobu u Ukrajini, ističući da je prioritet smirivanje situacije uz poštovanje tri principa: neširenje bojišta, deeskalacija borbi i poštovanje prekida vatre na obe strane.

Si je, tokom razgovora sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom tokom Orbanove iznenadne posete Pekingu, zahvalio mađarskom premijeru za napore u promovisanju političkog rešenja krize u Ukrajini i detaljno objasnio stavove i predloge Kine, prenosi agencija Sinhua.

Si je pozvao međunarodnu zajednicu da stvori uslove i pruži podršku za obnovu direktnog dijaloga i pregovora između dve strane, ističući da će prekid vatre u ovom sukobu moći da se ostvari samo ako sve velike zemlje unesu pozitivnu umesto negativne energije, što je pre moguće.

"Kina zagovara mir širom sveta, što je važno za Mađare, narod koji voli mir, teži miru, ravnoteži i harmoniji i uvek je na strani mira, a ne rata. Kinesko zagovaranje mira umesto rata u svetu ima veliki značaj za nas. Što se tiče sukoba u susedstvu Mađarske, takođe veoma cenimo vašu mirovnu inicijativu", rekao je Orban obraćajući se kineskom predsedniku.

Posetu kineskog lidera Mađarskoj pre dva meseca Orban je ocenio kao istorijski značajnu jer su, kako je naveo, uspostavljeni temelji za prijateljstvo dva naroda za nekoliko budućih generacija.

Orban je takođe zahvalio kineskom predsednku na "stabilnosti koju Kina znači za svet usred burnih globalnih političkih previranja".

Mađarski premijer je na društvenim mrežama napisao da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svetske sile, SAD, Evropske unije i Kine, zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat i da je zato, posle sastanaka sa stranama u sukobu, došao u Peking.

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moskvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.