8. jul 2024 14:42

Slobodan Zečević: Rezultati izbora u Francuskoj iznenađenje, ne odgovaraju baš ni Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Rezultati izbora u Francuskoj iznenađenje, ne odgovaraju baš ni Srbiji

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Rezultati drugog kruga izbora u Francuskoj za nacionalu skupštinu su iznenađenje i ovakva situacija možda i ne odgovara Srbiji, ocenio je danas Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

On je Tanjugu kazao da bi obično stranka koja je imala prednost u prvom krugu, u drugom dobila i više glasova i obezbedila pobedu.

"U ovom slučaju došlo je do kako neki nazivaju nečasne ili neprincipijalne koalicije stranaka predsednika Emanuela Makrona Zajedno i levičarskog Narodnog fronta. To je sprečilo Nacionalno okupljanje Marin Le Pen da ostvari bolji rezultat i da osvoji više poslaničkih mesta u parlamentu", rekao je Zečević.

Kako je naveo, predsednik Makron govorio je da će ovi izbori da pojasne političku situaciju, međutim, u Francuskoj skupštini sada je problematična situacija sa političkog stanovišta, jer imate tri velike grupacije, odnosno tri velika bloka vrlo blizu broju poslanika.

Najviše poslanika, prema njegovim rečima ima levičarski Narodni front, drugi su zajedno Makronova koalicija, a treći je stranka Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, koja je praktično izašla sama na izbore, bez koalicije sa drugim strankama.

"Situacija je sada još konfuznija nego što je bila pre izbora. Teško je da možete da osvojite, odnosno da možete da okupite apsolutnu većinu oko nekog programa. Ova tri bloka su prilično programski različiti", kazao je Zečević.

Prema njegovim rečima sada, ostaje da se vidi šta će biti dalje, odnosno da li će ova tri bloka uspeti, pre svega blok oko Makronove stranke i blok levice da nađu neki zajednički jezik i da naprave neku koalicionu vladu.

U svakom slučaju, kako naglašava, očekuje se da u narodnom periodu vlada Gabriela Atala, koji je inače već podneo ostavku, obavlja dužnost do dalje, odnosno dok se ne konstituiše skupština, a to je negde polovinom jula, kao i dok se ne vidi kakvi će rezultati pregovora biti među ova tri bloka.

Zečević je naglasio da je Srbija imala jako dobre odnose sa predsednikom Makronom, pa samim tim i sa njegovom grupacijom.

On je dodao da su ipak naša očekivanja bila da imamo još bolje odnose sa Nacionalnim okupljanjem Marin Le Pen, s obzirom da su i ona i njen otac imali vrlo konkretne, možda čak i konkretnije izjave prema Srbiji od samog Makrona koji je inače prijatelj Srbiji.

"Ova situacija za nas nije baš sasvim povoljna, ali ostaje da se vidi šta će biti razvoj događaja", rekao je Zečević.

Naglasio je da je problem i to što u Francuskoj novih izbora ne može da bude, jer po njihovom ustavu mora da prođe godinu dana da bi predsednik raspisao nove izbore.

"Znači ovo neko rovito stanje će trajati godinu dana, što govori da će i u Evropi biti rovito stanje jer je slaba koalicija u Nemačkoj, Olafa Šolca i Zelenih. Sa druge strane u Francuskoj vrlo će biti teško da se formira nova vlada. Sve u svemu, ovo sve govori o nekoj vrsti nestabilnosti u Evropi", zaključio je Zečević.

Prema preliminarnim rezultatima, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koalicija francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mesta, desničarska koalicija 15, levičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mesta.