8. jul 2024 22:37

Belа kućа: Javne izjave Izrаelа i Hаmаsа ne odrаžаvаju prаvo stаnje pregovorа

Izvor: TANJUG

podeli vest

Belа kućа: Javne izjave Izrаelа i Hаmаsа ne odrаžаvаju prаvo stаnje pregovorа

Foto: Shutterstock.com/Orhan Cam, ilustracija

VAŠINGTON - Belа kuća kritikovala je nedavne javne komentare koje su dali lideri Izraela i palestinskog Hamasa u vezi sa dogovorom o oslobađanju talaca i primirju o kojem se trenutno pregovara.

"Na obe strane vidimo javne komentare koji možda ne odražavaju pravo stanje pregovora koje vodimo u četiri oka, sa njima ili njihovim posrednicima", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, ne iznoseći više detalja.

U nedelju je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua izdala saopštenje u kojem su navedena četiri uslova o kojima, kako kažu, nema pregovora, uključujući jedan gde se tvrdi da Izrael neće prihvatiti nikakav dogovor koji mu ne dozvoljava da nastavi borbu kada sporazum počne da se primenjuje.

Ovo saopštenje izazvalo je lavinu kritika od učesnika u pregovorima, uključujući izraelske bezbednosne zvaničnike, preneo je Tajms of Izrael.

Ranije danas, Hamas je izdao saopštenje u kojem tvrdi da Netanjahu "nastavlja da postavlja prepreke za pregovore", što ugrožava njihov uspeh.

Na pitanje da prokomentariše saopštenje koje je izdala Netanjahuova kancelarija juče, portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da u Vašingtonu smatraju da je "najproduktivnije voditi ove razgovore privatno, ne javno."

"Ponekad vidite da izraelska vlada daje javna saopštenja. Ponekad vidite da Hamas daje javna saopštenja. Mi ćemo održati pregovore privatno. Ono što se nije promenilo je da Izrael u svojim razgovorima sa nama tvrdi da je posvećen predlogu koji je predsednik (Bajden) javno saopštio", rekao je Miler, aludirajući na izraelsku ponudu koja predviđa privremeno primirje.