9. jul 2024 07:59

Mediji: Otvorena istraga u vezi finansiranja kampanje Marin Le Pen na izborima 2022.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Otvorena istraga u vezi finansiranja kampanje Marin Le Pen na izborima 2022.

Foto: AP Photo/Louise Delmotte

PARIZ - Parisko tužilaštvo nedavno je otvorilo istragu zbog sumnje na nedozvoljeno finansiranje kampanje liderke desničarskog Nacionalnog okupljanja, Marin Le Pen tokom predsedničkih izbora 2022. godine, prenosi danas BFMTV pozivajući se na svoje izvore.

Odluka o pokretanju istrage doneta je nakon objavljivanja izveštaja Nacionalne komisije za troškove kampanja i političko finansiranje (CNCCFP) u aprilu.

Tokom izbora, kandidatima je zabranjeno da pređu zakonski određen limit, a zadatak Komisije je da proveri troškove kampanje svakog kandidata kako bi utvrdila da li se držao propisanih okvira.

Ukoliko su kandidati poštovali propise, država im nadoknađuje deo troškova, ali ako to nisu učinili, Komisija može da preispita njihove troškove kampanje, umanji sredstva koje im država daje ili prosledi slučaj sudu ako oceni da je to neophodno, navodi BFMTV.

Komisija je, postupajući u skladu sa tim, podnela izveštaj kancelariji pariskog tužioca u vezi troškova kampanje Marin Le Pen tokom izbora 2022, navodi BFMTV i dodaje da ona nije jedini kandidat na tim predsedničkim izborima koji se našao u izveštaju Nacionalne komisije za troškove kampanja i političko finansiranje, ali je povodom njenog slučaja otvorena sudska istraga.