9. jul 2024 13:54

Erdogan: NATO ne bi trebalo da bude strana u ratu Rusije protiv Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan: NATO ne bi trebalo da bude strana u ratu Rusije protiv Ukrajine

Foto: AP Photo, File/Khalil Hamra

ANKARA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, ali se istovremeno drži principijelnog stava da NATO ne treba da bude strana u sukobu u rusko-ukrajinskom ratu.

"Poznato je da podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Ako govorimo o narednim koracima za podršku Ukrajini, takođe se držimo našeg principijelnog stava da NATO ne bude strana u ratu", rekao je Erdogan pre odlaska na samit NATO-a u Vašingtonu, prenosi agencija Anadolija.

Erdogan je poručio da u pravednom miru neće biti gubitnika, napominjući da je Turska od početka preuzela odgovornost da obezbedi prekid vatre i utre put trajnom miru.

"Svaki dan, kada oružje govori, krv se prolije i ljudi umiru, što pokazuje koliko smo u pravu", rekao je Erdogan.

U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.