9. jul 2024 17:27

Anamarija Viček: Patriote za Evropu dobra vest za Srbiju, biće mogućnosti za nastavak pregovora za pristupanje Srbije EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Anamarija Viček: Patriote za Evropu dobra vest za Srbiju, biće mogućnosti za nastavak pregovora za pristupanje Srbije EU

Foto: Tanjug/video

BRISEL  - Nova poslanica Evropskog parlamenta (EP) sa liste vladajuće mađarske partije Fides iz stranke Savez vojvođanskih Mađara Anamarija Viček ocenila je danas da je fomiranje nove političke grupacije Patriote za Evropu u EP dobra vest za Srbiju jer će postojati mogućnost za nastavak pregovora za pristupanje Srbije EU.

Viček je za Tanjug, govoreći o ciljevima i očekivanjima od grupacije Patriote za Evropu koja trenutno broji 84 poslanika iz 12 država, istakla da su sve zemlje koje čine ovu patriotsku grupu u proteklom periodu pokazale otvorenost za proširenje EU, naročito prema Zapadnom Balkanu.

"Mislim da je ovo jedna dobra vest za Srbiju jer ćemo u narednom periodu imati mogućnost za pregovore i nastavak pregovora, odnosno pregovaračkog procesa za proširenje EU i za pristupanje Srbije EU", poručila je Viček.

Ona je ocenila da je veoma značajno to što će u narednom periodu, za vreme predsedavanja Mađarske Savetom EU, biti još jača otvorenost koju je EU pokazivala u proteklih pola godine za vreme predsedavanja Belgije.

"Ovo će biti samo ojačano činjenicom da je formirana ova grupa koja sadrži poslanike iz 12 država. Ima nas ukupno 84 (poslanika) za sada, a ima nagoveštaja da će se grupa i širiti", navela je Viček.

Patriote za Evropu, kako je dodala, otvorenije će se zalagati i za borbu protiv ilegalne migracije.

U tom kontekstu ukazala je na to da je protiv ilegalnih migracija govorila i francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koja će biti jedna od stranaka sa najviše poslanika u Patriotama za Evropu.

Podsetila je da su lideri Nacionalog okupljanja na nedavnim izborima veoma otvoreno govorili o politikama koje su protiv ilegalne migracije.

"To će značiti poslanička grupa Patriote za Evropu u EP otvorenije i u većem broju govoriti protiv ilegalne migracije, što je izuzetno značajno jer su to sve suverene države koje zastupaju interese građana koji su ih izabrali", rekla je Viček.

Ona je ocenila da je veoma značajno to što Mađarska, koja je u poslednje vreme bila na meti kritika Evropske komisije i generalno EU, neće biti jedina koja će se zalagati otvoreno protiv ilegalnih migracija u EP, već će sada to činiti "najmanje 84 poslanika".

"Mislim da je veoma značajno da ova snaga raste u Evropskom parlamentu jer odluke neće donose neki čelnici u EU, koji nisu izabrani već su postavljeni na vodeća mesta u Evropskoj komisiji i u EU, nego će se zastupati interesi onih građana koji su izašli na izbore i koji su svojim glasovima doprineli tome da ovi poslanici, kojih je sada 84 u patriotskom bloku, zastupaju njihove interese", zaključila je Viček.

U Evropskom parlamentu u ponedeljak je zvanično osnovana politička grupacija Patriote za Evropu, koja je sa 84 poslanika iz 12 zemalja postala treća najveća politička grupacija u ovoj instituciji EU.

Kako je saopšteno iz te grupacije, za predsednika Patriota za Evropu izabran je lider francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, dok je za prvog potpredsednika izabrana Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.