10. jul 2024 23:57

Joav Galant: Izraelska vojska stvorila mogućnosti da se postigne dogovor o taocima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Joav Galant: Izraelska vojska stvorila mogućnosti da se postigne dogovor o taocima

Foto: AP Photo, Pool, File/Jacquelyn Martin

TEL AVIV  - Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) koje deluju u Gazi stvorile "određene mogućnosti" za Izrael da postigne dogovor sa Hamasom da bi se olakšalo oslobađanje 120 talaca koje drži ta teroristička grupa.

Govoreći na ceremoniji dodele diploma na Izraelskom koledžu za nacionalnu odbranu, Galant je rekao da su "odlučne akcije bezbednosnog sistema stvorile uslove za povratak talaca", preneo je Tajms of Izrael.

"Uslovi koji će biti stvoreni kao rezultat sporazuma unaprediće naše nacionalne i bezbednosne interese, a u pogledu rizika koji mogu nastati, IDF i snage bezbednosti znaju kako da ih prevaziđu", naveo je Galant.

Galant je istakao da je postizanje sporazuma o oslobađanju talaca "neophodno i ispravno" uz vojnu operaciju u Gazi za uništavanje Hamasovih sposobnosti.

Obnovljeni pregovori o oslobađanju talaca u Egiptu i Kataru, koji su planirani ove sedmice, dolaze nakon što je Hamas u subotu saopštio da je spreman da razgovara o toj temi kao i o okončanju rata u Pojasu Gaze, ne tražeći prethodno od Izraela da se obaveže na "potpuni i trajni prekid vatre".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je u ponedeljak četiri uslova o kojima ne može da bude pregovora, kako bi se postigao bilo kakav sporazum sa Hamasom o prekidu vatre ili oslobađanju talaca, uključujući garancije da Izrael može nastaviti borbe do postizanja konačnog ratnog cilja.