11. jul 2024 07:16

NATO: Bezbednost više od milijardu građana zavisi od ulaganja u odvraćanje i odbranu

Izvor: TANJUG

podeli vest

NATO: Bezbednost više od milijardu građana zavisi od ulaganja u odvraćanje i odbranu

Foto: Shutterstock.com/M-SUR, ilustracija

VAŠINGTON - Transatlantska odbrambena industrijska saradnja ključni je deo NATO-ovog odvraćanja i odbrane od koje zavisi bezbednost više od milijardu građana, navodi se u saopštenju objavljenom posle prvog dana radnog dela Samita NATO-a u Vašingtonu.

Kako je navedeno, iz Alijanse pozivaju države članice da unaprede saradnju sa Ukrajinom, što podrazumeva podršku toj zemlji između ostalog, negovanjem i širenjem odbrambene saradnje između saveznika i ukrajinske odbrambene industrije.

Kako je navedeno u saopštenju, odbrambena industrija obezbeđuje NATO članicama opremu koja je potrebna za borbu, jača njihovu tehnološku prednost i igra važnu ulogu u povećanju spremnosti i interoperabilnosti snaga.

"Iskoristićemo ulogu Alijanse kao sazivača, postavljača standarda, postavljača zahteva i agregatora, kao i facilitatora isporuke za proširenje odbrambenih industrijskih kapaciteta", navode zvaničnici ovog vojnog saveza.

Napominju da bezbednost više od milijardu građana zavisi od ulaganja u odvraćanje i odbranu.

"Održiva, povećana potrošnja na odbranu i čvrste porudžbine, u kombinaciji sa dugoročnim ulaganjem u kapacitete, omogućiće industriji da podrži odgovor Alijanse na izazove sve nepredvidljivijeg i neprijateljskog bezbednosnog okruženja", ističe su saopštenju sa samita u Vašingtonu.

Kako piše u saopštenju Alijanse, ruski ničim izazvan agresivni rat protiv Ukrajine i prelazak Rusije na ratnu ekonomiju pokazuju strateški značaj NATO odbrambene industrije.

"Ubrzaćemo rast odbrambenih industrijskih kapaciteta i proizvodnje širom Alijanse, u skladu sa članovima 2 i 3 Vašingtonskog ugovora, nadovezujući se na ambicije Akcionog plana za proizvodnju, koji je dogovoren na samitu u Viljnusu 2023", piše u postavljenim zadacima i dodaje se da jačanje odbrambene industrije čini da je NATO sposobniji da blagovremeno ispuni zahteve odbrambenih planova i podupire neposrednu i trajnu podršku Ukrajini.

Prema saopštenju, države članice su se obavezale se da će zajedno kao saveznici raditi više na ulaganju u jaku i sposobnu odbrambenu industriju.

"Zalažemo se za ojačanje odbrambene industriju širom Alijanse, podsticanje inovativne, konkurentne i održive odbrambene industrije, gde su uzajamna saradnja i otvorenost norma. Od suštinskog značaja su i dalje ojačana odbrambena industrija širom Evrope i Severne Amerike i poboljšana odbrambena industrijska saradnja među saveznicima", ističe se u saopštenju.

Iz NATO-a pozivaju da se nastavi da se smanjuju i eliminišu, prema potrebi, prepreke za trgovinu i ulaganja u odbranu među saveznicima.

"Dajte jasan signal potražnje industriji kroz čvrste porudžbine i ugovore, povećavajući višegodišnje kupovine i delite odgovarajuće informacije o našim ključnim zahtevima", piše u saopštenju posle sastanka u Vašingtonu.

Kako navode, dobro uspostavljen proces NATO-ovog odbrambenog planiranja je jedino sredstvo za dogovaranje, definisanje i raspodelu potreba NATO-a u pogledu sposobnosti. Kažu da će nastojati da se pozabave ograničenjima finansiranja investicija u odbrambenu industriju i promociju i etičku prirodu njihovog doprinosa miru i bezbednosti.

Lideri NATO pozivaju da se zauzme sistemski pristup razvoju odbrambene industrije.

"Razvijte i podelite pojedinačne nacionalne planove i strategije među saveznicima. Svaki saveznik će izraditi sopstveni nacionalni plan, odlučiti kako da poboljša industrijske kapacitete, kapacitet za reagovanje, redovno će revidirati planove i izveštavati godišnje na osnovu merljivih rezultata", navodi se u saopštenju.

Kažu da će deljenje planova poboljšati NATO koordinaciju i koherentnost napora, omogućavajući saveznicima da razgovaraju o kolektivnom napretku i izazovima.

Hitno pozivaju na isporuku kritičnog naoružanja i opreme.

"Radeći to, saveznici će takođe ostati u potpunosti posvećeni podršci Ukrajini sa obnovljenim osećajem hitnosti. Naš početni fokus će uključivati municiju i vazduhoplovnu i protivraketnu odbranu. Saveznici će izveštavati o napretku kroz uspostavljene procese", navodi se saopštenju.

Iz NATO-a pozivaju na povećanje masovnih, multinacionalnih nabavki, kao i na to da treba podsticati više zajedničkih nabavki, uključujući kroz multinacionalne programe, u skladu sa nacionalnim planovima.

"Zajednička nabavka je u srcu jačanja interoperabilnosti i pruža bolju vrednost za novac. Nastojati da se bolje iskoriste postojeći, isprobani i testirani okvirie, uključujući one koje nudi NATO agencija za podršku i nabavku (NSPA), i otvori nacionalne okvirne ugovore za učešće drugih saveznika, gde je to izvodljivo", saglasili su se lideri država i vlada Alijanse.

Navode da je neophodno ubrzanje usvajanja novih tehnologija, takođe pozivaju da se iskoristi značajan potencijal malih i srednjih preduzeća i ubrza razvoj i usvajanje novih tehnologija, u partnerstvu sa Odbrambenim inovacijskim akceleratorom za Severni Atlantik (DIANA), Inovacijom Savezničke komande za transformaciju Hub i NATO fondom za inovacije.

Cilj, koji je postavljen je i unapređenje saradnje sa Ukrajinom.

"Podržati Ukrajinu i njenu odbrambenu industrijsku bazu negovanjem i širenjem odbrambene saradnje između saveznika i ukrajinske odbrambene industrije u najvećoj meri", piše u delu posvećenom saradnji sa zvaničnim Kijevom.

Pozivaju i na unapređenje saradnje sa NATO partnerima, u prvom redu sa Evropskom unijom.

"kako bi se ojačala odbrambena industrija, treba nastaviti sa preduzimanjem zajedničkih koraka sa Evropskom unijom u cilju jačanja koherentnosti i komplementarnosti odgovarajućih napora i relevantnog rada", navode lideri Alijanse i pozivaju na unapređenje odbrambene industrijske saradnje kroz fokusirani dijalog sa angažovanim partnerima, uključujući, između ostalih, Australiju, Japan, Novi Zeland i Južnu Koreju.

Ministri odbrane NATO-a će redovno razmatrati napredak, počevši od svog sledećeg sastanka i dogovoriti neophodne mere za povećanje i jačanje implementacije NATO standarda.

"Zaštititi naše lance snabdevanja koji su kritični za odbranu: Preduzeti mere kojima će biti podstaknuti odziv, snaga, otpornost i sigurnost lanaca snabdevanja kako bi bile zaštitićene naše industrije i osigurano da Alijansa razvija vojne sposobnosti oslobođene neprijateljskog uticaja. Treba da osiguramo zaštitu naših strateških lanaca snabdevanja od prekida", zaključeno u saopštenju sa NATO samita u Vašingtonu.