11. jul 2024 11:30

Agencija EU za osnovna prava: Evropa doživljava talas antisemitizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Agencija EU za osnovna prava: Evropa doživljava talas antisemitizma

Foto: Shutterstock.com/Lobroart

BEČ - Evropa doživljava "talas antisemitizma", koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je danas Agencija Evropske unije za osnovna prava, čije je sedište u Beču.

Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno između januara i juna 2023. godine nad oko 8.000 Jevreja starijih od 16 godina, a koje je pokazalo da su u tom periodu skoro svi ispitanici prijavili nedavne antijevrejske predrasude.

Iako je istraživanje završeno pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je doveo do odmazde Izraela na Pojas Gaze, agencija je prikupila podatke iz 12 krovnih jevrejskih organizacija, od kojih su neke prijavile porast antisemitskih napada od 400 odsto od oktobra 2023. godine.

"Evropa je svedok talasa antisemitizma, delimično izazvanog sukobom na Bliskom istoku. To ozbiljno ograničava sposobnost Jevreja da žive bezbedno i dostojanstveno. Moramo da se nadovežemo na postojeće zakone i strategije kako bismo zaštitili zajednice od svih oblika mržnje i netolerancije, kako onlajn tako i oflajn", rekla je direktorka agencije Sirpa Rautio.

Istraživanje je pokazalo da je 96 odsto ispitanika iskusilo antisemitizam u godini pre sprovođenja istraživanja, da 84 odsto njih smatra da je antisemitizam "veoma veliki" ili "prilično veliki problem" u njihovoj zemlji, dok samo 18 odsto misli da se vlade efikasno bave ovim problemom.

Ovo je treće istraživanje ove vrste koje je sprovela agencija od 2013. godine, a pokazalo je samo marginalne znake napretka u pojedinim oblastima.

Četiri od pet ljudi, tačnije njih 80 odsto, reklo je agenciji da se antisemitizam povećao u poslednjih pet godina u njihovoj zemlji, dok je 64 odsto ispitanika reklo da ga doživljava "sve vreme".

Više od devet od 10 ispitanika opisalo je antisemitizam na internetu i društvenim medijima kao "veoma veliki" problem.

Šest od 10 ljudi zabrinuto je za bezbednost svoje porodice, dok je sličan broj, njih 62 odsto, rekao da je arapsko-izraelski sukob uticao na njihov osećaj sigurnosti.

Istraživanje je obuhvatilo 13 zemalja EU, u kojima živi 96 odsto jevrejske populacije EU, uključujući Francusku, Nemačku, Poljsku i Španiju.

U Francuskoj, koja ima najveću populaciju Jevreja u Evropi, jevrejske zajednice su prijavile da se osećaju rastrzano pre drugog kruga parlamentarnih izbora u toj zemlji, koji je održan 7. jula.

Antisemitsko delovanje je eksplodiralo u Francuskoj u prvom mesecu nakon napada Hamasa 7. oktobra, istakao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen prošle godine, kada je prijavio 1.000 takvih incidenata, podseća Gardijan.

Nemačka se od 7. oktobra, suočila sa porastom nasilja nad Jevrejima, a komesar za antisemitizam u zemlji upozorio je da postoji rizik da se Nemačka vrati u "najstrašnija vremena".

Agencija EU za osnovna prava pozvala je vlade da finansiraju potrebe za bezbednošću i zaštitom jevrejskih zajednica, uključujući škole, sinagoge i društvene centre.

Zatražila je da se u potpunosti iskoristi zakonodavstvo EU koje reguliše korišćenje interneta kako bi se uklonili antisemitski sadržaji na mreži, kao i da se intenziviraju napori za krivično gonjenje antisemitskih zločina iz mržnje.