11. jul 2024 14:28

Rjabkov: Vašington i Berlin će "baciti novac" razmeštanjem projektila u Nemačkoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rjabkov: Vašington i Berlin će "baciti novac" razmeštanjem projektila u Nemačkoj

Foto: Shutterstock.com/SC Image

MOSKVA - Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov ocenio je danas da Sjedinjene Američke Države odlukom da raspoređuju rakete dugog dometa u Nemačkoj neće naterati Rusiju da uđe u skupu trku u naoružanju.

"Trenutno, Ruska Federacija ima sve što je potrebno da se zaštiti, dok Vašington i Berlin bacaju novac. Nema razloga za nervozu ili uzbunu, jer smo davno počeli da se pripremamo za takav razvoj događaja. Agresivni kurs SAD i Severnoatlantske alijanse koju predvodi Vašington se ne menja, ali nismo zastrašeni, imaćemo odgovor", upozorio je Rjabkov, prenosi Izvestija.

Prema njegovim rečima, akcije NATO-a pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država imaju za cilj zastrašivanje Rusije, ali je Rusija odavno počela da se priprema za eskalaciju agresije sa Zapada.

"Oni nemaju ništa drugo osim zastrašivanja, ucena, sankcija, pritisaka. Celokupna njihova spoljna politika se pretvorila u svoju suprotnost, u negiranje same sebe... U udaranje nogama, vikanje na one koji se usude da ne poslušaju. Sve je to iz prošlosti, iz kolonijalne ere“, rekao je Rjabkov.

On je naveo da će Rusija zauzvrat razvijati političke odnose sa svetskom većinom, pre svega sa svojim partnerima iz BRIKS-a.

Pentagon je u sredu saopštio da će SAD početi da raspoređuju oružje dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine. Reč je o protivvazdušnim sistemima SM-6, krstarećim raketama Tomahavk i hipersoničnom oružju.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je danas da će Sjedinjene Američke Države raspoređivati sisteme dugog dometa u Nemačkoj na rotacionoj osnovi i napomenuo da će odluka Vašingtona "zatvoriti ozbiljan jaz u sposobnostima u Evropi".