12. jul 2024 09:31

Starmer pozvao NATO da poveća odbrambene izdatke, izbegao odgovor o sposobnosti Bajdena

Izvor: TANJUG

podeli vest

Starmer pozvao NATO da poveća odbrambene izdatke, izbegao odgovor o sposobnosti Bajdena

Foto: Pool Photo via AP/Stefan Rousseau

VAŠINGTON - Britanski premijer Kir Starmer pozvao je saveznike u NATO-u da učine više kako bi povećali svoje izdatke za odbranu, ističući da je to potrebno za zaštitu vrednosti severnoatlantske vojne alijanse u "novom i opasnom dobu".

On je tokom NATO samita u Vašingtonu, što je bilo njegovo prvo učešće na međunarodnom samitu otkako je prošle sedmice postao premijer, rekao da 23 članice od 32 u NATO-u sada troše dva odsto BDP-a na odbranu, "ali da u svetlu ozbiljnih pretnji našoj bezbednosti, moramo ići dalje", navevši u tom kontekstu "generacijsku pretnju Rusije, potpomognute Severnom Korejom i Iranom".

On je u tom smislu pomenuo i sukobe na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, kao i izazov Kine i terorizma.

Starmer je ponovio da će njegova vlada izraditi plan za izdvajanje 2,5 posto BDP-a za odbrambenu potrošnju, a za taj cilj tek treba da se odredi vremenski raspored, prenosi Rojters.

Starmer je više puta izbegavao da odgovori na pitanja da li je američki predsednik Džozef Bajden dovoljno sposoban da se kandiduje za novi mandat, nakon što je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog juče u Vašingtonu, tokom samita NATO-a, pogrešno oslovio kao ruskog predsednika Vladimira Putina, pa se ubrzo ispravio.

Starmer je umesto toga pohvalio Bajdenovu ulogu u organizovanju onoga što je nazvao uspešnim samitom NATO-a.

"Ovo je bio uspešan samit, on ga je vodio, on zaslužuje priznanje za to", rekao je Starmer na konferenciji za novinare.

Analiza koju je u aprilu objavila prethodna konzervativna britanska vlada pokazala je da se očekuje da će britanska odbrambena potrošnja koja ispunjava uslove za NATO iznositi 2,32 posto BDP-a u finansijskoj 2024-2025. godini.