13. jul 2024 21:41

Potparol palestinskog predsednika okrivio SAD za napad na sigurnu zonu u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potparol palestinskog predsednika okrivio SAD za napad na sigurnu zonu u Gazi

Foto: AP Photo/Jehad Alshrafi

RAMALA - Administracija SAD snosi odgovornost za današnji izraelski napad na kamp Al-Mavasi, sigurnu zonu u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno preko 90 Palestinaca, saopštio je danas potparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejneh.

''Američka administracija snosi odgovornost za ovaj gnusni masakr, koji je odneo živote stotine naše dece, žena i staraca“, naveo je on.

Abu Rudejneh je dodao da administracija SAD ''istrajava u kršenju svih međunarodnih rezolucija o legitimitetu kontinuirano pružajući finansijsku i vojnu podršku ovoj (izraelskoj) okupaciji koja svakodnevno vrši krvave masakre nad našim narodom“, prenosi Wafa.

Istakao je da Izrael zanemaruje zanemaruje međunarodne humanitarne i pravne norme ''vršeći ratne zločine i genocid'' nad stanovnicima Gaze.

Portparol predsednika je napomenuo da ''bez slepe i pristrasne podrške SAD, ova okupacija ne bi mogla da nastavi svoje krvave zločine protiv palestinskog naroda, prkoseći međunarodnom legitimitetu i presudama međunarodnih sudova koji su pozvali na prekid agresije i zaštitu za palestinski narod“.

Abu Rudejneh je pozvao Savet bezbednosti UN i međunarodnu zajednicu da intervenišu i primoraju Izrael da obustavi ratne akcije, navodi Wafa.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u izraelskom napadu na izbeglički kamp Al-Mavasi u regionu Kan Junis u Gazi, koji je prethodno bio proglašen sigurnom zonom, porastao je na 90 osoba, a broj ranjenih je oko 300.

Iz ministarstva napominju da polovinu žrtava izraelskog napada čine žene i deca.