14. jul 2024 14:09

U Parizu obeležen Dan pada Bastilje i upaljena Olimpijska baklja

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Parizu obeležen Dan pada Bastilje i upaljena Olimpijska baklja

Foto: , Pool via AP/Ludovic Marin

PARIZ - U Parizu je danas obeležen Dan pada Bastilje grandioznom vojnom paradom, a ove godine i paljenjem Olimpijske baklje uoči predstojećih Olimpijskih igara u Parizu, koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta.

Ove godine tradicionalni defile za nacionalni praznik 14. jul, održan je zbog Olimpijskih igara i iz bezbednosnih razloga na aveniji Foš umesto na Jelisejskim poljima, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Vojni orkestar je svirao nacionalne, vojne i rodoljubive pesme, a na pločniku raskošne pariske avenije iscrtani su olimpijski krugovi.

Nebom su leteli avioni francuskog ratnog vazduhoplovstva, a defile na aveniji Foš pratili su zvuci Marseljeze.

Pariskim nebom su proletela 22 voijna helikoptera svih tipova (Tigar, Kajman, Kugar, Fenek), uz mornaričke helikoptere Kajman Marine, Dofin i H160.

Trupe francuske vojske prodefilovale su avenijom Foš ispred predsednika države Emanuela Makrona koji je bio u pratnji načelnika generalštaba Francuskih oružanih snaga (CEMA) generala arnije Tjerija Burharta.

Skoro 150.000 policajaca, pripadnici generalnog direktorata nacionalne policije, Nacionalne policijske akademije i Nacionalne policijske akademije.

prodefilovali uz snažan aplauz okupljenih, posebno ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena.

Parada je završena donošenjem Olimpijske baklje - u pratnji konjanika, 25 osoba koje su nosile baklju i kadeta obučenih u pet olimpijskih boja koje formiraju oblike pet međusobno povezanih olimpijskih krugova, preneo je AP.

Prvi nosilac baklje bio je pukovnik Tibo Valet, osvajač zlatne medalje u konjičkim trkama na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, koji je preneo grupi mladih sportista.

Zbog Olimpijade Trg Konkord, gde su obezglavljeni poslednji francuski kralj i kraljica, pretvoren je u ogromno olimpijsko mesto za brejkdens, skejtbord i BMX.

Štafeta sa Olimpijskom bakljom proći će pored katedrale Notr Dam, univerziteta Sorbona i muzeja Luvr pre nego što se sutra uputi ka drugim znamenitostima Pariza.

Tokom dva dana ona će preći oko 60 kilometara, a nosiće je oko 540 ljudi - 200 danas i 340 sutra pod nadzorom 1.600 policajaca i žandarma, među 18.000 policajaca mobilisanih da osiguraju bezbednost.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. godine predstavlja simbol kraja francuske apsolutističke monarhije, kada su revolucionari upali u tvrđavu Bastilja i zatvor u Parizu.

Nakon toga, 26. augusta 1789. godine usvojena je Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima, kojom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti - sloboda, jednakost i bratstvo.