29. april 2023 06:55

Tema ovogodišnje Met gala manifestacije je "Karl Lagerfeld: Linija lepote"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tema ovogodišnje Met gala manifestacije je "Karl Lagerfeld: Linija lepote"

Foto: AP Photo, File/Remy de la Mauviniere

NJUJORK - Tema ovogodišnje Met gala, jedne od najznačajnijih modnih manifestacija na svetu je "Karl Lagerfeld: Linija lepote", čime će biti odata počast pokojnom uticajnom i kontroverznom modnom dizajneru.

Manifestacija, koja se tradicionalno organizuje svakog prvog ponedeljka u maju, ove godine će biti održana 1. maja u Metropoliten muzeju u Njujorku, a kopredsedavajući ovogodišnjeg događaja su glumice Mikaela Koel i Penelope Kruz, teniser Rodžer Federer, pevačica Dua Lipa i urednica magazina Vog Ana Vintur.

Lagerfeldova karijera će takođe biti predstavljena na prolećnoj izložbi Instituta za kostim "Karl Lagerfeld: linija lepote", koja će biti otvorena za javnost sledećeg dana.

Lagefeld je bio kreativni direktor francuske modne kuće Šanel od 1983. do smrti u februaru 2019,a prethodno i luksuzne italijanske kuće Fendi od 1965. godine.

Nemački modni dizajner je tokom duge karijere ostavio trag i na modne kuće Kloi, Patu i Balman i snažno uticao na mnoge druge.

Njegova poslednja Fendi kolekcija prikazana je na Milanskoj nedelji mode samo nekoliko dana nakon smrti dizajnera, a na pistom su pored ostalih, prošetale Điđi i Bela Hadid, kao i Kaja Gerber.

Sledećeg meseca, Penelope Kruz debitovala je na Nedelji mode u Parizu, predstavljajući poslednju kolekciju koju je Lagerfeld uradio za "Šanel".

Lagerfeldove kolekcije nisu bile poznate ni po jednom obeležju osim po luksuzu.

Bio je poštovan zbog transformativne moći koju je imao u svakoj kući sa kojom je radio.

Njegov često ponavljan, ali neugodan citat o preuzimanju kuće Šanel glasio je: „Šanel je institucija, a instituciju moraš da tretiraš kao k**** i onda ćeš nešto izvući od nje“.

Za njega su radila neka od najvećih imena mode i zabave, uključujući Kejt Mos, Lindu Evanđelistu, Klaudiju Šifer, Kiru Najtli i Naomi Kembel.

Kako se ocenjuje u tekstu Si-En-En-a, Lagerfeldov uticaj i moć stvaranja zvezda bili su neosporni, ali se tokom godina zbog kontroverznih izjava, kao što je na primer kritika #MeToo pokreta našao na meti kritika.

Stoga je pitanje da li će svi gosti Met Gala predstaviti Lagerfelda u pozitivnom svetlu, piše Si-En-En.

Teme Met gala biraju se na osnovu novih izložbi Instituta za kostim. Dok su prošle teme istraživale izrazito konceptualne motive ili motive specifične za region, od „Nebeskih tela: Moda i katolička mašta“ 2018. do „Kina: Kroz ogledalo“ 2015. godine, počastvovani su i individualni dizajneri, kao što su Rej Kavakubo 2017. i Aleksander Mekvin 2011, godinu dana nakon smrti.

„Linija lepote“ stiže više od dve decenije nakon neuspešne saradnje Lagerfelda i muzeja, kada je dizajnerova retrospektiva Koko Šanel odložena, zvanično zbog nedavne smrti glavnog kustosa, iako je izveštaj Njujork tajmsa aludirao na stvaralačke sukobe sa Lagerfeldom.

„Karl Lagerfeld: Linija lepote “ će se prikazivati u Institutu za kostime Metropoliten muzeja do sredine jula.