4. maj 2023 18:08

Uzbuđenje i apatija jednako zastupljeni u Britaniji uoči krunisanja kralja Čarlsa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uzbuđenje i apatija jednako zastupljeni u Britaniji uoči krunisanja kralja Čarlsa

Foto: AP Photo/Andreea Alexandru

LONDON - Dok milioni sa ushićenjem iščekuju subotnje krunisanje kralja Čarlsa, a neki su zbog toga počeli da kampuju u centru Londona, skoro je podjednako onih koji se tome ne raduju, preneo je Rojters rezultate istraživanja agencije YouGov.

Primera radi, navodi se, da za neke žitelje Vajtčepela, londonske oblasti koju imigranti vekovima naseljavaju, spektakularna kraljevska ceremonija izgleda neprikladno kada zbog visoke inflacije, koja prelazi 10 odsto, cene hrane i energije rastu.

„Kada je mnogo ljudi, koji se bore da plate račune i nose sa velikim gubicima, pomalo je obeshrabrujuće videti na TV-u da se ovoliko sredstava daje kraljevskoj porodici, a nema osećaja da nam to bilo kako vraćaju", rekao je student stomatologije Unab Ali (19).

Prošlomesečna anketa agencije YouGov pokazala je da samo 33 odsto ispitanih zanima krunisanje, a drugo istraživanje prošle nedelje pokazalo je da će ga 48 odsto verovatno gledati na televiziji, u poređenju sa 46 procenata onih koji su rekli suprotno.

To je u suprotnosti sa 1953. godinom kada su se milioni okupili na ulicama Londona, a oko 27 miliona ljudi je gledalo televizijsku ceremoniju za Elizabetu, što je mnogima bilo prvi put da su gledali bilo koji događaj na televiziji.

Krunisanje datira hiljadu godina unazad, a ovo se smatra najvećim ceremonijalnim događajem, nakon onog iz 1953. godine.