27. jun 2023 12:06

Novi Zeland nastoji da istrebi pacove kako bi se povećao broj ptica na ostrvu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Zeland nastoji da istrebi pacove kako bi se povećao broj ptica na ostrvu

Foto: Shutterstock.com/Heiko Kiera, ilustracija

VELINGTON - Vlasti Novog Zelanda nameravaju da zaštite ptice u oblasti Velingtona, tako što će istrebiti populaciju pacova u tom gradu i na poluostrvu Miramar, a za taj zadatak traži pomoć volontera.

Kako piše Bi-Bi-Si, iskorenjivanje pacova i drugih predatora je cilj ne samo za Miramar već i za ceo Novi Zeland, a vlada očekuje da taj zadatak bude završen do 2050. godine.

Dodaje se da su napori da se ostrvo očisti od pacova i drugih predatora nisu novi, i da su prirodnjaci od 1960-ih godina ''očistili'' pacove sa manjih priobalnih ostrva u toj zemlji, kao i da je 2010. borba protiv tih glodara postala društveni fenomen.

Britanski javni servis navodi da volonteri koriste specijalni otrov koji je dizajrniran da polako ubije pacove, pošto su pacovi iteligentne društvene životinje koje uče kako da izbegavaju stvari koje su opasne po njih.

Zbog toga, tela mrtvih pacova se nakon pronalaženja šalju na obdukcije kako bi se utvrdila efikasnost otrova.

"Isecali smo ih da vidimo da li su ih ubili toksini. Moramo i da razumemo: da li je mužjak, da li je ženka, da li se nedavno razmnožio? Da li jurimo jednog pacova ili porodicu pacova?'', navode stručnjaci.

Na Novom Zelandu 85 miliona godina nije bilo sisara predatora, pa su ptice mogle da se gnezde na zemlji i da ne lete, nakon čega su pacovi brodovima kolonizatora stigli na Novi Zeland.

Ekolozi navode da Novi Zeland gubi 26 miliona ptica godišnje zbog napada glodara.