Vučić: U Srbiji stopa nezaposlenosti 8,1 odsto, na rekordno niskom nivou
28. novembar 19:47
28. mart 2024 10:55
podeli vest
LONDON - Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Nature Reviews Earth & Environment" ukazuje da bi oko 90 odsto nekih od tradicionalnih svetskih regiona u kojima se proizvodi vino moglo da nestane u narednim decenijama zbog klimatskih promena.
Naučnici su otkrili da su primorski regioni i ravnice Italije, Španije, Grčke i južne Kalifornije najviše ugroženi, javlja CBS.
Konkretno, otkrili su da su prekomerna suša i češći toplotni talasi izazvani klimatskim promenama odgovorni za rizik po proizvodnju vina u ovim regijama.
Temperatura, padavine, vlažnost, radijacija i nivoi ugljen-dioksida su takođe ključne komponente proizvodnje vina, a naučnici tvrde da će se izmeniti usled novih klimatskih uslova.
Porast temperature može da učini druge regione pogodnijim za uzgoj grožđa, kao što su država Vašington, Oregon, Tasmanija i severna Francuska.
Naučinici upozoravaju da će to ipak zavisiti od toga koliko temperature porastu, a može postojati rizik za očuvanje životne sredine ukoliko u tim regijama otpočne uzgajanje vinove loze.
Iako bi to moglo da donese novi oblik ekonomskog rasta u tim oblastima, ljudi će se i dalje suočavati sa ekstremnim vremenskim prilikama i njihovim uticajima, upozoravaju naučnici.
Promena klime donosi rizik od novih patogena i insekata koji mogu uticati na poljoprivredu i celokupno zdravlje životne sredine i ljudi.
Sušniji uslovi bi umanjili verovatnoću nekih problema sa vinovom lozom, kao što je peronospora, ali ukoliko se dogodi, epidemija bi se verovatno javila ranije i širila se brže, pokazalo je istraživanje.
Kao i kod svih elemenata klimatskih promena, prilagođavanje je "obavezno", kažu istraživači.
Proizvođači vina će morati da razmotre sorte grožđa koje su više prilagođene njihovim regionima i vremenu berbe, što nije neophodno samo za globalnu ponudu, već i za ukupni kvalitet vina.
Na primer, klimatski faktori utiču na nivoe pH, sadržaja alkohola i kiselosti, otkrili su istraživači.
Dok se nivoi alkohola i pH u vinu povećavaju, nivoi kiselosti se smanjuju, što mikrobiologiju u napitku čini nestabilnijom, a to dovodi do "povećanog rizika od mikrobiološkog kvarenja“ i "arome prezrelog i/ili kuvanog voća".
"Jedno je sigurno. Klimatske promene će dovesti do velikih promena u globalnoj proizvodnji vina u bliskoj budućnosti. Fleksibilnost će biti od suštinskog značaja za prilagođavanje ovim promenama“, zaključili su istraživači.
28. novembar 14:05
28. novembar 13:30
28. novembar 13:07
28. novembar 11:56
28. novembar 20:13
28. novembar 18:58
28. novembar 17:55
28. novembar 11:51
28. novembar 09:17
28. novembar 06:44
27. novembar 21:46
20. novembar 17:11
18. novembar 15:04
9. novembar 22:08
28. novembar 14:02
28. novembar 13:11
28. novembar 12:29
28. novembar 08:46
27. novembar 12:31
27. novembar 09:20