13. jun 2024 10:56

Divlji konji se vraćaju u Altin Dala stepu u Kazahstanu posle oko 200 godina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Divlji konji se vraćaju u Altin Dala stepu u Kazahstanu posle oko 200 godina

Foto: AP Photo/Michael Probst

ASTANA - Divlji konji vraćaju se u stepe Kazahstana posle gotovo 200 godina u okviru plana da se poslednji divlji konji na svetu vrate u svoja prvobitna staništa.

Divlji konji Prževaljskog su ugrožena vrsta koja je nekada slobodno živela u Centralnoj Aziji, a ime su dobili po ruskom geografu Nikolaju Prževaljskom koji ih je otkrio krajem 19. veka i početkom ovoga meseca u kazahstansku stepu vraćeno je sedam konja, preneo je Rojters.

Zoološki vrt u Pragu u Češkoj namerava da vrati još 40 konja za narednih pet godina u stepu Altin Dala u centralnom Kazahstanu, koja obuhvata površinu od oko 7.000 kvadratnih kilometara.

"Ovo su prvi divlji konji koji su dotakli tle stepa centralnog Kazahstana za stotine godina", rekao je direktor praškog zoološkog vrta Miroslav Bobek.

Avioni češke vojske prevezli su konje - pastuva i šest kobila - na letovima iz Praga i Berlina do kazahstanskog grada Arkalika, odakle su putovali sedam sati kamionom u pratnji čuvara zoološkog vrta.

Konji će boraviti u ograđenom prostoru za aklimatizaciju tokom godinu dana da bi naučili da pronađu vodu i hranu tokom surovih stepskih zima.

Konji Prževaljskog su potpuno nestali iz divljine šezdesetih godina prošlog veka, ali su ostali u zatočeništvu.

Već su bili ponovo vraćeni u Kinu i zapadnu Mongoliju, gde ih sada ima 850.