28. jun 2024 10:38

Južna Afrika: Uvodi se nova metoda obeležavanja nosoroga u borbi protiv lovokradica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Južna Afrika: Uvodi se nova metoda obeležavanja nosoroga u borbi protiv lovokradica

Foto: AP Photo/Denis Farrell

MOKOPANE - U okviru istraživačkog projekta koji je pokrenut s ciljem da se smanji krivolov ugroženih vrsta životinja u Africi, južnoafrički istraživački tim je sproveo operaciju ubrizgavanja radioaktivne materije u rogove 20 nosoroga s idejom da detektori za radijaciju koji već postoje na južnoafričkim graničnim prelazima detektuju rogove nosoroga i pomognu vlastima da uhapse krivolovce i trgovce.

Profesor Nitaja Četi, dekan fakulteta za nauku na Vitvotersrandu, izjavio je da je doza radioaktivne materije koja je ubrizgana u rogove nosoroga vrlo niska i da je potencijalno štetan uticaj na životinju temeljno ispitan, prenosi AP.

Ovaj projekat u kojem su učestvovali veterinari i nuklearni eksperti, počinje uspavljivanjem životinje, nakon čega joj se buši rog i pažljivo implantira mala količina nuklearnog izotopa.

Ove sedmice, istraživači na Jedinici za radijaciju i zdravstvenu fiziku Univerziteta u Vitvotersrandu u na ovaj način su obeležili 20 živih nosoroga.

"Mi ovo radimo jer će biti značajno lakše otkriti ove rogove dok se kreću preko međunarodnih granica. Postoji globalna mreža detektora za radijaciju koja je inicijalno dizajnirana da spreči nuklearni terorizam", rekao je profesor Džejms Larkin, koji rukovodi projektom.

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, globalna populacija nosoroga iznosila je na početku 20. veka oko 500.000 jedinki, a danas svega 27.000 zbog trajne potražnje za rogovima nosoroga na crnom tržištu.

Južna Afrika ima najveću populaciju nosoroga, oko 16.000 i u toj zemlji se svake godine lovokradice ubiju oko 500 nosoroga.