26. april 2024 11:07

Do 30. aprila rok za podnošenje prijava za eko-taksu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Do 30. aprila rok za podnošenje prijava za eko-taksu

Foto: Shutterstock.com/bibiphoto, ilustracija

BEOGRAD - Ove godine rok do kojeg se podnosi prijava za naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine, odnosno eko-takse, je 30. april.

Do sada je taj rok bio 31. jul.

Naknada za zaštitu i unapređivanje životne sredine, eko-taksa propisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Važeći zakon je iz 2018, a promene od uticaja na utvrđivanje naknade u 2024. godini usvojene su u oktobru 2023, i te izmene se primenjuju prvi put prilikom podnošenja prijava i utvrđivanja obaveza plaćanja za 2024. godinu.

Eko-taksa plaća se kvartalno u roku od 15 dana od isteka tromesečja, od momenta dobijanja rešenja za 2024, a ukoliko rešenje ne stigne na vreme obveznici treba da nastave mesečno plaćanje.

Visina takse se određuje u zavisnosti od negativnog uticaja koji preduzeće ima na životnu sredinu, kao i od vrste delatnosti.

Kriterijum za određivanje uticaja na životnu sredinu je pretežna delatnost preduzeća koja je registrovana u Agenciji za privredne registre (APR).

Ukupna naknada, kako je propisano ne može biti veća od 0,4 odsto ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini, a do sada ona nije mogla biti veća od 0,4 odsto prihoda iz redovnog poslovanja (poslovni prihod).

Osim pomeranja roka za podnošenje prijave sa 31. jula na 30. april, roka za plaćanje i visine naknade, bitne promene su i te što ovu taksu više ne plaćaju fizička lica, stambene zajednice, udruženja koja ne ostvaruju prihode na tržištu, odnosno finansiraju se isključivo iz članarina, donacija i slično, kao ni preduzetnici tokom mirovanja.

U obavezi da i dalje plaćaju eko-taksu su pravna lica i preduzetnici, a prema novim odredbama plaćaju je i ogranci stranog pravnog lica koji obavljaju određene aktivnosti koje utiču na životnu sredinu.

Do sada su i svi preduzetnici smatrani mikro pravnim licima, a novina je da se sada preduzetnici razvrstavaju po veličini.

Do sada je i plaćanje bilo mesečno do 15. u mesecu, a sada je kvartalno.

Prijava se podnosi preko portala lokalne poreske administracije ( LPA) isključivo elektronski.

Za nepoštovanje poreske obaveze plaćanja eko-takse predviđene su i novčane kazne koje se kreću od 10.000 do dva miliona dinara, ali pre kazni nadležni organi šalju podsetnik i upozorenje privredniku da izmiri svoju zakonsku obavezu.