27. april 2024 17:19

Potpisan Memorandum o razumevanju između CEFTA Sekretarijata i WB6 CIF

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Memorandum o razumevanju između CEFTA Sekretarijata i WB6 CIF

Foto: CEFTA

BRISEL - CEFTA Sekretarijat i Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (WB6 CIF) potpisali su danas u Briselu Memorandum o razumevanju, u cilju unapređenja saradnje sa privrednim društvima i jačanja njihove uloge u regionalnoj ekonomskoj integraciji.

Kako se navodi u saopštenju ovih organizacija, sporazumom se postavlja osnova za jaču saradnju i razmenu informacija koja će podstaći stvaranje regionalnog zajedničkog tržišta pod okriljem Berlinskog procesa.

Na ovaj način, dodaje se, obe organizacije pokazuju posvećenost promovisanju efikasnih trgovinskih tokova između članica CEFTA (Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini) i podsticanju regionalne ekonomske integracije.

Usklađivanjem napora, CEFTA Sekretarijat i WB6 CIF imaju za cilj da podrže blagovremenu i efikasnu implementaciju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i novog Plana rasta za Zapadni Balkan, poboljšavajući usklađivanje sa Evropskom unijom.

Predsednik WB6 CIF Lulzim Rafuna ocenio je da preduzeća moraju svaki dan da vide stvarna poboljšanja na terenu, a da bi se to postiglo, kako je naveo, "ključna su jaka partnerstva, poput onog koje godinama imamo sa CEFTA Sekretarijatom".

On je pohvalio rad CEFTA Sekretarijata na olakšavanju trgovine i poručio da se WB6 CIF raduje nastavku proširenja saradnje, kako bi postojala brža i efikasnija trgovina u regionu.

Vršilac dužnosti direktora CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević istakla je da su zajedno jači u ulaganju napora, ne samo u promovisanju trgovine robom i uslugama, "već i u jačanju glasa našeg poslovanja na Zapadnom Balkanu".

"Integracijom njihovih potreba i izazova u naše politike i inicijative, mi negujemo istinski poslovno orijentisano okruženje. Ovo je saradnja koja stoji sa preduzećima, za preduzeća. Stoga smo posvećeni otključavanju novih mogućnosti i pokretanju pozitivnih promena za preduzeća i ljude širom Zapadnog Balkana", poručila je Gačević.

Ključni elementi saradnje uključuju jačanje javno-privatnog dijaloga, promovisanje olakšavanja trgovine, podršku digitalizaciji i organizovanje zajedničkih događaja kako bi se povećala vidljivost reformskih procesa koji promovišu jedinstveno tržište i investicione destinacije na Zapadnom Balkanu.

Kako se dodaje u saopštenju, predstavnici CEFTA i WB6 CIF prepoznali su potencijal ove saradnje za Zapadni Balkan, predviđajući obostranu korist kroz zajedničke napore i zajedničku stručnost u naredne četiri godine.

Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) je trgovinski sporazum između Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije, Srbije, Unmika i Crne Gore, dok je WB6 CIF zajednička inicijativa šest privrednih komora Zapadnog Balkana, koja predstavlja oko 350.000 kompanija.