26. april 2024 14:49

Sokobanja: Ugovor sa EU za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sokobanja: Ugovor sa EU za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor za izgradnju sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji.

Kako je rekla Tanasković nakon potpisivanja tog dokumenta, ugovoreni iznos radova je 12,4 miliona evra, od čega EU obezbeđuje 6,3 miliona, a Srbija iz budžeta 6,1 milion evra.

Prema njenim rečima, projekat obuhvata rekonstrukciju i izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju novog postrojenja za preradu otpadnih voda.

Tanasković je naglasila da će realizacija ovog projekta doprineti poboljšanju uslova životne sredine u regionu, ali i smanjenju zagađenja reke Gradašnice i Moravice, kao i Bovanskog jezera koje se nalazi nizvodno, a koje se koristi kao izvor vode za opštinu Aleksinac.

"Na ovaj način će se obezbediti prečišćavanje otpadnih voda za šire područije opštine Sokobanja, a samim tim i puna usklađenost sa relevantnim nacionalnim zakonodavstvom, kao i direktivama EU u ovoj oblasti", rekla je ministarka.

Ona je naglasila da je prilikom planiranja ovog projekta bilo uzeto u obzir i to da je Sokobanja važan turistički centar, pa je planiran kapacitet prerade otpadnih voda 22.000 ekvivalent stanovnika, a to obuhvata pik turističke sezone.

Projekat "Izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštini Sokobanja", kako je danas rečeno finansira se iz IPA 2020 programa na osnovu Finansijskog sporazuma potpisanog između Evropske komisije i Vlade Srbije.