8. maj 2024 12:27

MMF: Tenzije između Vašingtona i Pekinga su pretnja za globalnu ekonomiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

MMF: Tenzije između Vašingtona i Pekinga su pretnja za globalnu ekonomiju

Foto: Shutterstock.com/Kristi Blokhin, ilustracija

STENFORD - Tenzije između Vašingtona i Pekinga i podele na geopolitičke blokove predstavljaju pretnju za globalnu ekonomiju, izjavila je zamenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat u govoru na kalifornijskom Univerzitetu Stenford.

"Sve više zemalja širom sveta je zabrinuto za svoju ekonomsku i nacionalnu bezbednost i na osnovu toga odlučuju sa kim će trgovati i u koga ulagati", istakla je Gopinat, dodavši da zbog toga države sve češće "biraju stranu" između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Ona je navela da se direktne strane investicije takođe preusmeravaju po geopolitičkim linijama, dok neke zemlje preispituju korišćenje dolara u svojim međunarodnim transkcijama i rezervama.

Prema rečima Gopinat, jačanje sopstvene ekonomske otpornosti na ovaj način "nije nužno loše", ali trend fragmentacije može da vodi ka udaljavanju od "globalnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima" čime se gube prednosti svetske ekonomske integracije.

Kako se navodi na sajtu MMF-a, udeo Kine u američkom uvozu je između 2017. i 2023. opao za osam odsto, a udeo SAD u kineskom izvozu za približno četiri odsto.

Ako se podele između geopolitičkih blokova ne premoste, ekonomski troškovi konfrontacije Vašingtona i Pekinga bi u ekstremnom scenariju mogli da iznose čak sedam odsto globalnog BDP-a, upozorila je Gopinat.