Tanjug na BSF: Dačić: Lazarević odslužio, a šta je s Haradinajem, Gotovinom?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ambasador SAD kao i svi drugi ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije.

12 Oktobar 2017 13:07
Evropska unija ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo EU i iz bezbednosnih razloga, jer je bolje da EU kontroliše bezbednosne procese u regionu, nego da ih ne kontroliše, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da su najveći problemei u regionu bilateralne nesuglasice.

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ambasador SAD kao i svi drugi ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije.

Kaže da izjave koje su se pojevile u vezi sa haškim osueđenikom Vladimirom Lazarevićem ne mogu da ugroze odnose dve zemlje...


Berlinski proces doprinos jačanju političkog dijaloga na ZB

Dobro je da tema proširenja bude u fokusu, to je korisna inicijativa, koja pokazuje želju da se velike zemlje bave bar jednom godišnje proširenjem EU u nasem regionu, rekao je anas potoredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu.

U okviru teme glavnog panela danas, a koja se odnosi na Berlinski proces i domene, Dačić je između ostalog govorio o velikoj inicijativi za put Niš - Priština - Tirana, koju je on, kako je rekao, kandidovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke...


Status ruskog centra nije još rešen zbog pritisaka

Ministar spoljnih poslova kaže da status ruskog humanitarnog centra u Nišu još uvek nije rešen zbog toga što se vrše veliki pritici i izrazio nadu da će to ipak brzo da se dogodi.

“Nije rešeno zbog toga što se vrše veliki pritisci, što se to pitanje politizuje i što mi ne želimo da to pitanje postane predmet političkih sporova”, rekao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbendosnog foruma...


Haradinaj o učešću SAD u dijalogu - za domaću upotrebu

Dačić kaže da su često izjave albanskih lidera s Kosova namenjene domaćoj upotrebi, pa u taj korpus ubraja i poslednju izjavu Ramuša Haradinaja o tome da nema nastavka dijalog Beograda i prištine bez učešća SAD.

Ne bih da komentarišem svaku izjavu koja dolazi iz Prištine, a namenjena je za unutrašnju upotrebu, kazao je Dačić u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma, te kao Haradinajevu izjavu za domaću upotrebu označio tvrdnju kosovkosg premijera da se priprema nova plattforma u koju će biti ukljucen i parlament SAD...


Razgovori stranih predstavnika važni za ulogu Srbije

Ministar spoljnih poslova ocenio je da je susret predstavnika Rusije i SAD koji su o situaciji u Ukrajini razgovarali u Beogradu važna poruka koja doprinosi jačanju spoljnopolitičke uloge Srbije.

“Mi smo bili zaduženi za logistiku, ne ulazimo o čemu su razgovarali i da li je došlo do napretka. Razgovor je trajao šest sati i svi su bili zahvalni našoj strani na gostoprimstvu”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanaj novinara u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.


Problemi regiona bilateralne nesuglasice

Evropska unija ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo EU i iz bezbednosnih razloga, jer je bolje da EU kontroliše bezbednosne procese u regionu, nego da ih ne kontroliše, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da su najveći problemei u regionu bilateralne nesuglasice.

“Bolje da to bude deo rešavanja problema, a ne region gde se stvaraju problemi “, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.


FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIĆ

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

IVICA DACIC

vrh strane