26. april 2024 07:00

Brazil: Protest hiljada starosedelaca protiv vlade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brazil: Protest hiljada starosedelaca protiv vlade

Foto: AP Photo, File/Luis Nova

BRAZILIJA - Nekoliko hiljada starosedelaca marširalo je do sedišta vlade u Braziliji, protestujući zbog neuspeha vlade da zaštiti njihova nasledna prava na zemljište.

Starosedeoci su nezadovoljni zbog planova za izgradnju železnice koja će prevoziti žitarice iz brazilskih saveznih država u kojima se proizvode do luka na Amazonu radi izvoza, prenosi Rojters.

Starosedeoci strahuju da će to uništiti životnu sredinu plemenskih zajednica u blizini reke Tapažos.

Oni su demonstrirali protiv Železnica Ferogao, kao i protiv lokalnih trgovaca žitarica.

"Ferograo je voz smrti, simbol krčenja šuma. Železnica neće prevoziti ljude, kako tvrde, već žitarice kompanija koje finansiraju ovaj projekat", rekla je Alesandra Korap Munduruku, dobitnica Goldmanove nagrade za ekologiju.

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva primio je u četvrtak grupu od 40 demonstranata koji su predvodili marš do trga između predsedničke palate Planalto i Vrhovnog suda.

"Moralna je dužnost da učinim šta mogu da umanjim patnju domorodačkih naroda i da garantujem njihova prava", rekao je Lula.

Lider plemena Makuši, Edinjo, izjavio je da je na demonstracijama učestvovalo oko 8.000 ljudi.

Glavna razloga za nezadovoljstvo demonstranata je, kako navode, neuspeh brazilske vlade da ispuni obećanja o zvaničnom priznavanju starosedelačkih rezervata koji su završili proces demarkacije, nakon što je utvrđeno da su to nasledna zemljišta.