26. april 2024 12:59

Vang Ji i Entoni Blinken u Pekingu razgovarali o odnosima Kine i SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vang Ji i Entoni Blinken u Pekingu razgovarali o odnosima Kine i SAD

Foto: AP Photo, Pool/Mark Schiefelbein

PEKING - Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je u Pekingu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji boravi u poseti Kini, o odnosima dve zemlje.

Vang je rekao da SAD treba striktno da se pridržavaju principa jedne Kine, dodajući da je pitanje regiona Tajvan "prva crvena linija" koja ne sme da se pređe u kinesko-američkim odnosima, prenosi agencija Sinhua.

On je dodao da Kina traži od SAD da ne šalju pogrešne signale separatistima na Tajvanu o "nezavisnosti", da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ujedinjenje.

Vang je na početku razgovora rekao da je stav Kine uvek bio dosledan i da se Kina pridržava principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i obostrano korisne saradnje.

Kako prenosi Rojters, Blinken je izrazio zabrinutost zbog, kako je navedeno, kineske podrške ruskoj vojsci, koju je ocenio kao jedno od glavnih pitanja koja predstavljaju pretnju za nedavno poboljšanje odnosa između dve najveće svetske ekonomije. 

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da su Blinken i Vang razgovarali i o Tajvanu, Južnom kineskom moru i drugim žarišnim tačkama.

Blinken je naveo da za administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena veliki značaj ima dijalog između SAD i Kine, pa i u spornim pitanjima.

Ocenio je da je bilo pomaka u protekloj godini, ali je sugerisao da će razgovori i dalje biti teški.

"Nadam se da možemo da napravimo neki napredak u pitanjima za koja su se naši predsednici složili da treba da sarađujemo, ali i da razjasnimo naše razlike, naše namere i da jedni drugima vrlo jasno kažemo gde stojimo", rekao je Blinken pre početka razgovora.
Dvojica zvaničnika razgovarali su pet i po sati, a potom se Blinken sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Blinkenova trodnevna poseta Kini dolazi pet meseci posle samita između predsednika SAD i Kine u San Francisku.