Jevtić: Nije reč o autokefalnosti, već o "crnogorskom narodu"

Izjava predsednika CG Mila Đukanovića da će se raditi na tome da se stvori autokefalna Crnogorska crkva, te da SPC u CG čuva infrastrukturu "velike Srbije", izazvala je negodovanje u srpskoj javnosti, a za profesora Fakulteta političkih nauka Miroljuba Jevtića ta izjava treba da pokaže da su Crnogorci kao narod postojali zasebno od Srba.

13 Jun 2019 14:03

BEOGRAD - Izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da će se raditi na tome da se stvori autokefalna Crnogorska crkva, te da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu "velike Srbije", izazvala je negodovanje u srpskoj javnosti, a za profesora Fakulteta političkih nauka Miroljuba Jevtića ta izjava treba da pokaže da su Crnogorci kao narod postojali zasebno od Srba.

"SPC u Crnoj Gori ne čuva strukturu 'velike Srbije', jer struktura 'velike Srbije' onako kako se predstavlja - da se uguši crnogorska nezavisnost, ne postoji i nije postojala. Jednostavno, Srbijanci su Crnogorce doživljavali kao svoj narod, a i Crnogorci su sebe doživljavali kao Srbe. Tu apsolutno ništa nije sporno", izjavio je Jevtić za Tanjug.


Foto Tanjug/D.Aničić, ilustracija

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane