25. april 2024 19:32

CNN: Blinken u poseti Kini, razgovaraće o kineskoj podršci Rusiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

CNN: Blinken u poseti Kini, razgovaraće o kineskoj podršci Rusiji

Foto: AP Photo, Pool/Mark Schiefelbein

PEKING - Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi u poseti Kini gde se očekuje da će uputiti snažno upozorenje kineskim liderima o podršci te zemlje naporima Rusije da poveća proizvodnju oružja, javlja CNN.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena upozorava na podršku Kine dok Rusija povećava napore u proizvodnji oružja, a Vašington tvrdi da je podrška iz Pekinga omogućila Moskvi da nastavi rat u Ukrajini.

''Vidimo da Kina deli mašinske alate, poluprovodnike i druge predmete dvostruke namene koji su pomogli Rusiji da obnovi svoju odbrambenu industrijsku bazu, koju je sankcije i kontrola izvoza trebalo da oslabe“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Italiji prošle nedelje.

Kako navodi CNN, Blinken će u Pekingu upozoriti da Rusija navodno ne ugrožava samo ukrajinsku, već bezbednost cele Evrope.

''Kina ne može da tvrdi da želi dobre odnose sa Evropom i da istovremeno podstiče najveću pretnju kontinentu od kraja Hladnog rata'', rekao je Blinken.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je u ponedeljak da ''smatramo da Kina može više da uradi, i uvek smo jasno stavljali do znanja da smo voljni i sposobni da preduzmemo akcije ako je potrebno."

Uprkos pretnjima, zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova je u utorak nagovestio da je malo verovatno da će Peking odustati od podrške Moskvi, upozoravajući SAD da ''ne omalovažavaju normalne međudržavne odnose“ i pozivajući Vašington da ukine sankcije o kineskim entitetima.

''Ukrajinsko pitanje nije pitanje između Kine i Sjedinjenih Država i Vašington ne bi trebalo da ga pretvara u pitanje između Kine i SAD“, poručio je zvaničnik kineskog Ministarstva odbrane.

On je naglasio da i dalje postoje ''negativni faktori'' u odnosu Vašingtona i Pekinga, iako su se odnosi dve zemlje poboljšali od sastanka kineskog predsednika Si Đinpinga i Bajdena u novembru.

Zvaničnik kineskog ministarstva spoljnih poslova optužio je SAD da su ''opsednute prisiljavanjem svojih saveznika da formiraju anti-kinesku grupu“ i da u Južnom kineskom moru 'seju razdor između Kine i Asocijacije nacija jugoistočne Azije''.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da će Blinken u Kini razgovarati i o situaciji na Tajvanu i Bliskom istoku, a očekuje se da će izraziti zabrinutost zbog napora Kine da ojača svoj nuklearni arsenal, kao i slučajeva Amerikanaca koji su bili sprečeni da napuste Kinu zbog zabrane izlaska ili onih za koje je Stejt department smatrao da su nezakonito pritvoreni.