25. april 2024 21:09

Sekretar za kulturu APV Dragana Milošević posetila Donju Austriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sekretar za kulturu APV Dragana Milošević posetila Donju Austriju

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ PRESBIRO

SANKT PELTEN - Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević boravila je u trodnevnoj poseti Donjoj Austriji, na poziv predsednika Parlamenta te austrijske pokrajine Karla Vilfinga.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlase, prvog dana posete delegacija je posetila zgradu austrijskog medijskog servisa ORF u Sankt Peltenu, gde je održan sastanak sa zamenicom glavnog i odgovornog urednika Klaudijom Šubert.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, na sastanku se razgovaralo o potencijalima za saradnju te medijske kuće i Radio-televizije Vojvodine, pre svega na projektu "Dunavska medijska mreža", čiji je nosilac RTV.

"Jasan i najbolji pokazatelj koliko naša država ulaže u rad medijskog servisa jeste činjenica da smo za samo dve godine sagradili potpuno novu zgradu RTV- a i opremili je najsavremenijom opremom“, istakla je Milošević i podsetila na to da je stara zgrada porušena u NATO bombardovanju 1999. godine do temelja.

Šubert je iskazala veliko interesovanje za dalju saradnju i navela da organizacionu strukturu ORF-a čine četiri televizijska i 12 radijskih kanala sa oko 3.000 zaposlenih, te da se tri programa emituju na teritoriji cele Austrije.

Posebnu pažnju domaćinima privukla je činjenica da RTV emituje program na 16 jezika.

Drugog dana posete Milošević se sastala sa Vilfingom i tom prilikom naglasila da saradnja dve pokrajine uspešno traje pola decenije.

"Posebna saradnja je ostvarena kada smo preuzeli predsedavanje podunavskoj regiji Donjoj Austriji, a dokaz za to je niz realizovanih konkretnih projekata, saradnja sa Muzejom Vojvodine i Srpskim narodnim pozorištem”, rekla je Milošević.

Istakla je i izuzetnu saradnju sa Austrijskim kulturnim forumom, a Vilfing je naglasio da je otvoren za svaki vid saradnje i da će zajedno za predsednicom Vlade Donje Austrije podržati sve buduće zajedničke projekte.

Poslednjeg dana posete Milošević je sa saradnicima posetila ambasadora Srbije u Beču Marka Blagojevića, a na sastanku se razgovaralo o zajedničkim projektima koji bi ojačali srpsku zajednicu u Austriji.

U poseti su bili i podsekretar Stanislav Radulović, savetnik za medije Dragana Kolundžić, zamenik generalnog direktora RTV-a Sanja Jašarević Kuzić i koordinator projekta Dunavska medijska mreža Marijana Jović.