26. april 2024 14:19

Otvorena izložba radova Zil Milana u Jagodini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba radova Zil Milana u Jagodini

Foto: Nikola Stojanović

JAGODINA - Izložba "Putem nadrealizma preko pop arta do art bruta. Nova produkcija Zil Milana" otvorena je i trajaće do 31. maja u Muzeju naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, saopštili su danas organizatori

"Izložba predstavlja umetnika Zil Milana koji je već četvrt veka prisutan na međunarodnoj likovnoj sceni. U prostoru MNMU izloženo je 50 njegovih radova, sa akcentom na one koji su nastali u poslednjih deset godina. Kustoskinja izložbe je Lepa Milošević", piše u saopštenju.

Govoreći o inspiraciji u svojim novijim radovima, Milano je naveo da je "kolorit intenzivniji, i to je uticaj duhovne muzike sibirskih i tibetanskih šamana, koji leče prvenstveno dušu“.

"Vreme će da pokaže da li ovo što se nalazi na platnu, da li je to moje mentalno smeće ili moje mentalno cveće“, priznao je Milano, čije je pravo ime Života Milanović.

Direktorka MNMU Ivana Bašičević Antić je istakla da naslov izložbe "odslikava putanju koju je Milano prošao, koja nije pravolinijska, nego je rezultat potrage umetnika za načinom pristupa umetnosti koji je njemu samom najbliži".

"Termini koje vidimo - nadrealizam, pop art, art brut - nisu slučajno tu na toj Zilovoj putanji, jer kao što i znamo sva ta tri umetnička pravca odlikuje potreba da se iskoči iz konvencija i tradicije klasične umetnosti", navela je Bašičević Antić.

Milanović se slikarstvom bavi od 1981. a zvanično izlaže od 1999. godine na na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji, kao i u inostranstvu, među kojima su najznačajnije grupne izložbe u SAD, Francuskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i na Malti.

"Art brut ostaje njegovo opredeljenje, kako u stvaralačkom aktu tako i u načinu življenja", navedeno je iz MNMU.