8. maj 2024 09:36

Izložba slika i skulptura nastalih u koloniji "Bukulja" od 10. maja u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba slika i skulptura nastalih u koloniji "Bukulja" od 10. maja u Beogradu

Foto: Galerija Nikola Radošević, promo

BEOGRAD - Izložbe slika i skulptura, radovi stvaralaca mlađe i srednje generacije, nastalih na više saziva likovne kolonije "Bukulja", biće otvorena 10. maja u galeriji "Nikola Radošević" u Beogradu, najavili su organizatori.

Likovna kolonija "Bukulja", iako postoji samo tri godine, već ima rafiniranu kolekciju likovnih dela 17 stvaralaca, različitih generacija i likovnih stremljenja (uglavnom figurativnih) koji su u međusobnom dijalogu ostvarili jedinstvena umetnička dela, neposredno se družeći i stvarajući na likovnoj koloniji – u autentičnom ambijentu parka prirode Bukulja.

Izložba koja je pred beogradskom publikom objedinjuje slike, skulpture, asamblaže, crteže i fotografije i odlična je refleksija savremene likovne scene.

Postavkom su sintetizovana i raznorodna izražavanja, od realnog, angažovanog do apstraktnog i nadrealnog.

Slikarstvo raznolikih tehnika i poetika je najzastupljenije, a ima tematiku širokog dijapazona – od portreta i pejzaža, preko floralnog do apstraktnog.

Preovlađuju portreti, od realističnih do nadrealnih.

Aktuelne i bolne teme odrastanja u monohromatskim prizorima okosnica su radova Petra Mošića, Ivan Kocić je prepoznatljiv po tehnici asamblaža jarkog kolorita, nastalih od recikliranih igračaka, Slavko Krunić smešta devojke renesansne lepote u konzerve, a Merima Bakić impresionističkim pristupom dočarava sunčan letnji dan.

Izložbom dela nastalih na likovnoj koloniji „Bukulja“ – sjedinjene su individualne artikulacije nadarenih stvaralaca kroz različite interpretacije, u suživotu sa prirodom…