24. novembar 2023 18:08

Tribina: Većina starijih žena na selu je u teškom položaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tribina: Većina starijih žena na selu je u teškom položaju

Foto: Tanjug video

KRAGUJEVAC - U Kragujevcu je danas održana tribina na kojoj je predstavljen Poseban izveštaj Zaštitnika građana o zastupljenosti usluga socijalne i zdravstvene zaštite za starije žene koje žive na selu, u saradnji sa udruženjem “Amity - snaga prijateljstva”.

Prema rečima Nadežde Satarić, predsednice udruženja ''Amity'', preko 300 hiljada žena koje imaju preko 65 godina živi u seoskim sredinama u Srbiji i njihov položaj zavisi od sredine u kojoj žive i drugih okolnosti.

“Neke žive blizu gradskih sredina i školovanije su a žive u porodicama sa više članova, pa one imaju priliku da uživaju u svojoj penziji. Ali većina starijih žena na selu je u teškom položaju jer žive u staračkim i samačkim domaćinstvima u sredinama gde se sela gase, gde uglavnom ostaje starije stanovništvo i njihov položaj je daleko teži u odnosu na vršnjakinje koje žive u gradskim sredinama ili bliže gradovima. Ali ono što te starije žene sa sela odlikuje je rad od jutra do večeri iako govorimo o ženama od 65 i više godina'', rekla je Satarić.

Ona je doala da svaka četvrta žena starosti od 65 do 69 godina još uvek aktivno učestvuje u poljoprivrednoj proizvodnji i radi ili na njivi ili u bašti, a malo koja uživa u plodovima tog rada.

''Svaka deveta žena starija od 85 godina takođe učestvuje u poljoprivrednoj proizvodnji a njihov socio-ekonomski položaj je daleko lošiji u odnosu na sve druge uzrastne grupe I na žene iz gradskih sredina. Veliki broj njih nema penziju, među 101 hiljadom onih koje nemaju penziju u Srbiji, najveći broj je iz seoskih sredina”, dodala je Satarić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je ovom prilikom da su glavni čuvari tradicije upravo žene na selu.

Kako je istakao, to se odnosi najviše na starije žene koje su ostale same na selu, usled odlaska potomaka u grad ili smrti supružnika.

“One vode kompletna domaćinstva na selu i to uglavnom bez prava na zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje. To je ono što je glavno u našem projektu i svim našim aktivnostima da im se ta prava omoguće. Situacija se menja na bolje, zakon je promenjen, ali nedostaju podzakonski akti i mi se trudimo da ubrzamo postupak njihovog donošenja kako bi zakon koji uređuje ovu oblast počeo da se primenjuje u potpunosti”, rekao je Pašalić.

On je dodao da će u saradnji sa udruženjem ''Amity'' snaga prijateljstva projekat i rezultate istraživanja položaja starijih žena u selima u Srbiji predstaviti i u manjim gradovima i sredinama širom Srbije.