30. april 2024 15:21

Manja Grčić: U Tanjugu smo ponosni što dokumentujemo saradnju Kine i Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manja Grčić: U Tanjugu smo ponosni što dokumentujemo saradnju Kine i Srbije

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Generalna direktorka Tanjuga Manja Grčić izjavila je danas da napori realizovani pod okriljem inicijative Pojas i put ne omogućavaju samo trgovinsku razmenu i razvoj infrastrukture, već istovremeno neguju duh zajedništva i kreiraju globalne pozitivne promene, a da su svi u Tanjugu izuzetno ponosni što su u prilici da dokumentuju značajne korake bilateralne saradnje Kine i Srbije u novijoj istoriji.

"Iskreno osećamo da smo na ovaj način imali privilegiju da zabeležimo trenutke koji će sigurno izdržati test sećanja na stranicama naše istorije. Pozivam vas da nastavimo da koristimo snagu medija kako bi se naši glasovi još jače čuli i kako bismo svojim radom inspirisali generacije koje dolaze", rekla je Grčić na otvaranju medijskog i naučnoistraživačkog seminara Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Sinhua i Tanjug, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća".

Ona je dodala da je uverena da će to partnerstvo nastaviti da jača, uz međusobno poštovanje, bezrezervnu podršku i u interesu zajedničkog boljeg sutra.

"Kroz prizmu medija mi svedočimo trijumfima i izazovima našeg vremena, delimo priče koje nas ohrabruju i inspirišu, stvaramo veze pune razumevanja i prijateljstva i ujedinjujemo naše umove i srca", poručila je Grčić.

Istakla je da je od osnivanja tada Telegrafske agencije Nove Jugoslavije pa do sada, Tanjug brojnim vestima osvetljavao različite oblike saradnje između Srbije i Kine i time brisao našu geografsku udaljenost i kulturne razlike.

A otkrila je jednu zanimljivost - da prvi Tanjugov izveštač iz Kine tu zemlju nikada nije posetio.

"Bio je to Ilio de Luka. Kao radista, 5. januara 1948. godine u Centru za prijem stranih radio stanica uhvatio je emisiju Agencije Nova Kina (Sinhua). Sve do oktobra 1949, neprekidno je pratio i snimao emisije te agencije i oblikovao informacije u formu potrebnu za Tanjugov korisnički servis, odakle su one dalje prosleđivane medijima širom sveta", ispričala je Grčić.

Dodala je da je, na taj način, Tanjug u završnom periodu Kineske revolucije objektivno izveštavao Zapad o oslobodilačkoj borbi u Kini, ofanzivi Osme armije protiv trupa Čang Kaj Šeka, kao i o konačnom oslobođenju i proglašenju Narodne Republike Kine.

Kako je rekla, svi u Tanjugu su danas ponosni što su u prilici da dokumentuju značajne korake naše bilateralne saradnje u novijoj istoriji, uključujući izgradnju autoputa Miloš Veliki, obilaznice oko Beograda, brze pruge između Beograda i Budimpešte, laboratorije Vatreno oko, što su samo neke od mnogih infrastrukturnih, poslovnih i kulturnih inicijativa.

Ona je naglasila da je još od vremena antičkih civilizacija do današnje inicijative Pojas i put, Kina dosledno pokazivala svoju sposobnost da se menja, da opstane i da se razvija vođena velikom vizijom.

"Drevni Put svile, nekadašnji simbol povezanosti i ekonomske razmene, danas je evoluirao u globalnu mrežu čije su čvrste niti prosperitet i saradnja i koja ujedinjuje narode i kulture na zajedničkom putovanju ka globalnom napretku. Na tom putovanju uloga medija je neprocenljiva", poručila je Grčić.