1. maj 2024 09:39

Pašalić: Građani se najčešće žale na zlostavljanje i nezakonite otkaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pašalić: Građani se najčešće žale na zlostavljanje i nezakonite otkaze

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da se građani najčešće pritužuju zbog zlostavljanja na radu, nezakonitog prestanka radnog odnosa, neplaćenog prekovremenog rada, uskraćivanja prava na plaćeni godišnji odmor, kao i neisplaćivanja doprinosa za socijalno osiguranje.

On je povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada istakao da zapošljavanje, bezbednost i zdravlje na radu, pravo na stručno usavršavanje, pravo na rad ranjivih grupa, kao i izjednačavanje položaja žena i muškaraca na tržištu rada moraju da budu prioriteti države u unapređenju oblasti rada.

Dodao je da je neophodna efikasnija saradnja nadležnih organa i da preduzimaju adekvatne mere prema poslodavcima koji krše prava zaposlenih.

Kako je ocenio Srbija ima dobre zakone koji regulišu radna prava, međutim postoje izazovi u sprovođenju tih zakona i obezbeđivanju adekvatnih uslova rada za sve radnike.

Prema njegovim rečima zaposleni nedovoljno koriste postojeće zakonske mogućnosti za zaštitu njihovih prava, ali i nedostaje dijalog između poslodavaca i zaposlenih kada se radi o novčanim potraživanjima za koja je predviđena isključivo sudska zaštita.

"U Srbiji se godišnje rešava i do hiljadu radnih sporova, a sudski postupci u oblasti radnih odnosa traju u proseku od pet do sedam godina, pokazuje statistika.

Pašalić je pozvao stranke u sporu, da uz učešće Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i kancelarija lokalnih ombudsmana u Srbiji, reše problem mirnim putem, potpuno besplatno", rekao je Pašalić.