2. maj 2024 20:51

Manojlović-Pintar: Građani da se ujedine u bolu, iskažu tugu i podele je međusobno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manojlović-Pintar: Građani da se ujedine u bolu, iskažu tugu i podele je međusobno

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Olga Manojlović-Pintar, iz Multidisciplinarnog tima za Ribnikar izjavila je danas da će u petak, 3. maja, biti obeležena godišnjica prvog masovnog ubistva u Srbiji, a 4. maja će biti obeležena i godišnjica masovnog zločina u Dobini i Malom Orašju.

"Sutrašnji dan bi trebalo da počne, i počeće, u 08.40, polaganjem venaca i paljenjem sveća ispred mesta na kome se dogodio zločin. U tome će učestvovati porodice sa svojim prijateljima i građanima koji žele da podele empatiju i iskažu saosećanje onima koji su žrtve ove tragedije", izjavila je za Tanjug Manojlović-Pintar."

Ona je rekla da će tokom dana građani moći da dođu da donesu cveće i upišu se u knjigu žalosti i najavila da će glavni događaj biti na Tašmajdanu gde će biti otvoren "jedan prostor za razgovore, susretanja, razmenu ideja i razmišljanje o tome kako da pamtimo ovu tragediju".

Na tom mestu će se, kako je rekla Manojlović-Pintar, razmišljati o tome šta su bili uzroci tragedije i kako bi trebalo da izgleda taj budući Memorijalni centar.

"Osnovno je da se građani ujedine u svom bolu ispred škole, da iskažu tugu i podele je međusobno. Ti emotivni susreti su jako važni. Na Tašmajdanu će građanima biti ponuđena mogućnost da ostave svoje poruke u jednoj poštanskoj kutiji, sa idejama i odgovorima na pitanja koja smo mi formulisali. Takođe će ove mlađe generacije imati mogućnost da preko QR kodova pošalju svoje odgovore na pitanja koja smo formulisali", rekla je Manojlović-Pintar.

Ona je podsetila da je Multidisciplinarni tim za Ribnikar uoči godišnjice zločina u ovoj beogradskoj osnovnoj školi, sve svoje aktivnosti usmerio na organizaciju prostora gde se dogodilo masovno ubistvo.

Tu je, kako kaže, postavljena likovna instalacija, koja je "putokaz ljudima kako da u ovom prostoru dostojanstveno obeleže sećanje na žrtve".

Manojlović-Pintar je najavila umetnički program 3. maja uveče u 20 časova koji će moći da se prati i preko TV ekrana, a koji je režirao Boris Lješević.

"Cilj nam je da dođe do jednog katarzičnog trenutka u svima nama koji će nam omogućiti da ovu tužnu godinu završimo", zaključila je Manojlović-Pintar.