3. maj 2024 22:17

Mužičko-scenskim programom i pesmom Sofijinog oca završeno Buđenje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mužičko-scenskim programom i pesmom Sofijinog oca završeno Buđenje

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Obeležavanje prve godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'', u okviru posebnog komemorativnog programa ''Buđenje'', završilo se večeras muzičko-scenskim programom, koji je zamišljen kao izraz kolektivne tuge.

Tokom scensko-muzičkog nastupa puštena je i pesma "Wait for me", čiji je autor Slobodan Negić, otac ubijene učenice Sofije, koji je pesmu njoj posvetio. Program izveden u Studentskom kulturnom centru (SKC) režirao je Boris Liješević.

Na kraju programa prikazane su slike sa imenima svih žrtava oba masovna zločina 3. i 4. maja, u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Malom Orašju i Duboni, selima kod Smedereva i Mladenovca.

Jedna od najpoznatijih spisateljica za decu Jasminka Petrović je autor priče ''Ptice'', koja je bila deo muzičko-scenskog programa kojim je večeras u SKC-u završeno ''Buđenje''.

Autori završnog programa su, pored reditelja Liješevića, glumac Miloš Anđelković, dizajneri zvuka Nemanja Mosurović i Ana Konjović, scenograf Saša Ivanović i dizajner Aleksandar Panić, Škola glume Snežane i Nenada Nenadovića, dok je za tehničku produkciju bio zadužen Sanjin Ćorović Godišnjica masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi ''Vladislav Rribnikar'', u kojoj je učenik iz vatrenog oružja usmrio devetoro đaka i čuvara škole, obeležena je danas, a komemorativni dan, uz poseban program pod nazivom „Buđenje” označio je, kako je najavljeno, početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Tog 3. maja 2023, K.K. je ubio školskog čuvara i devet učenika. U školi su ubijeni Bojana Asović (11), Ana Božović (11), Katarina Martinović (12), Mara Anđelković (13), Ema Kobiljski (13), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14), Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14) i čuvar Dragan Vlahović (53). Sutra će u Malom Orašju i Duboni biti obeleženo godinu dana od rafala koji su ugasili devet mladih života. Uroš Blažić te večeri u Duboni ubio je brata i sestru Milana (22) i Kristinu (25) Panić i njihovog druga Dalibora Todorovića (25), potom u Malom Orašju Nemanju Stevanovića (20), Lazara Milovanovića (19), Marka Mitrovića (18), Aleksandra Milovanovića (17) i Nikolu Milića (14).